Десетки хиляди души се събраха днес в Хонконг, където явно се усеща гняв след яростните сблъсъци между демонстранти и полиция въпреки отстъпките на правителството във връзка със спорен законопроект, предаде Франс прес.

Снимка: АР/БТА

Организаторите смятат да поддържат натиска върху главната администраторка на Хонконг Кари Лам, която замрази вчера проекта, позволяващ екстрадиции в Китай.

"Оттеглете пагубния закон!", скандираха протестиращите, облечени с черни дрехи в памет на протестиращ, който загина при падане по време на предишните протести. Демонстрантите поискаха и оставката на главния администратор на Хонконг Кари Лам.

"Моментът е тъжен, но е хубаво, че хората се обединяват и протестират заедно", каза протестираща.

Вижте снимки >>

Шествието тръгна от парк, разположен на острова, и се насочва към сградата на парламента в центъра на града. По същия маршрут мина преди седмица рекордно мащабна демонстрация, обединила според организаторите един милион от общо седемте милиона местни жители.

Снимка: АР/БТА

Според критиците на законопроекта той би оставил населението на бившата британска колония на произвола на съдебната система в континентален Китай, непрозрачна и контролирана от комунистическата партия. Деловите среди се опасяват реформата да не увреди международния имидж и да не намали привлекателността на финансовия център.

Снимка: АР/БТА

"Реакцията на Кари Лам не бе искрена, затова демонстрираме днес", обяснява 39-годишният Терънс Шек, дошъл с децата си.

В същото време Кари Лам се извини за конфликтите и споровете, които проектозаконът предизвика. "Управителят признава, че пропуски в работата на правителството й са довели до много конфликти и спорове в обществото на Хонконг и са разочаровали и притеснили много граждани",  посочи в изявление Лам.

В сряда в Хонконг се развихри най-жестокото политическо насилие, откакто бе върнат на Китай през 1997 г. - полицията разпръсна десетки хиляди души със сълзотворен газ и гумени куршуми.

"Хонконгска полиция, ти трябва да ни пазиш, а не да стреляш по нас" - се чете на един от плакатите днес. Демонстранти издигат снимки от сблъсъците.

Кари Лам не се ангажира с окончателно изтегляне на спорния проект. Съответно демонстрантите настояват за пълна отмяна на инициативата, за оставка на главната администраторка и за извинения по повод полицейското насилие.

"Замразяването означава, че проектът ще може отново да влезе в действие всеки момент", заявява активистът Ли Чък-ян.

В сряда бяха ранени близо 80 души, сред които 22 полицаи. Вчера един мъж загина, паднал от покрива на луксозен търговски център, където часове наред бе държал плакат с надписа: "Изтеглете окончателно закона за екстрадиции в Китай. Ние не създаваме безредици. Освободете студентите и ранените".

Демонстрантите заклеймяват излишната според тях жестокост на полицията, отбелязва ТАСС. Оратори говорят освен това на митинга, че ги тревожат опитите на Пекин да се меси във вътрешните работи на Хонконг, на който са били гарантирани широки свободи по формулата "една страна - две системи" до 2047 г.

Все още няма приблизителни данни за общия брой участници в днешната проява, но се очаква мащабите й да не бъдат по-малки, отколкото преди седмица, добавя ТАСС.