Хонконгската полиция започна да разчиства улиците от протестиращи, след като неколкостотин от тях останаха през нощта в района на правителствените сгради, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Полицията поиска съдействие за прочистване на улиците, но протестиращите отвърнаха с песни и някои коленичиха пред офицерите. Това стана след като демонстрантите отказаха да приемат извинението на главния администратор на града Кари Лам за начина, по който е действала със законопроекта за екстрадиция. Тя замрази законопроекта, който би засилил контрола на Китай над бившата британска колония Хонконг.

Около 2 милиона жители на Хонконг участваха във вчерашния протест по оценки на организаторите, а според полицията те са били 380 000. Улиците, площадите и свободните пространства на финансовия център се превърнаха в море от черно, залети от множеството хора, дало за пореден път тези дни израз на гнева си от законопроекта и от начина, по който властите се опитаха да смажат протестите.

Основно искане на вчерашния протест, ден след като Лам замрази законопроекта, бе тя да подаде оставка. Някои от участниците носеха бели карамфили, а други издигаха плакат с надпис "Не стреляйте в нас, ние сме хонконгци" - призив към полицията, която използва гумени куршуми и сълзотворен газ срещу демонстрантите в сряда, при което пострадаха над 70 души.

Полицията премахна някои от огражденията, поставени от протестиращите, но не използва сила. След това протестиращите възстановиха огражденията.

Тази сутрин на улицата има малка група протестиращи, съобщи ДПА.