Полицията в Истанбул използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне шествие на активисти на ЛГБТ общността, организирано въпреки петата поред забрана на Парада на гордостта, предаде агенция Франс прес.

Хиляди хора се събраха близо до булевард Истиклял и до площад Таксим, където първоначално организиторите бяха планирали да протече шествието.

Частите за борба с безредиците използваха сълзотворен газ, за да разпръснат множеството, което скандираше: "Всички заедно срещу фашизма!" и "Няма да мълчим!", предаде АФП.

Амнести интернешънъл призова в петък Турция да отмени "произволната забрана". Властите оправдаха решението си с желанието да запазят обществения ред. "Това е напразен опит да се заличи от общественото пространство група, която е смятана от валийството за "социално отблъсваща", заяви организацията в съобщение.

Снимка: БТА

Валийствата в егейския регион на Измир и средиземноморския на Анталия също забраниха проявите на ЛГБТ общността в началото на месеца, напомни Амнести интернешънъл.

Последният разрешен гей парад в Истанбул през 2014 г. привлече десетки хиляди участници и бе едно от най-големите събития, организирани от ЛГБТ общността.

Същевременно над 150 000 души участваха в гей парада в Ню Йорк, който продължи няколко часа вчера. Зрителите на пъстрото шествие бяха 4 милиона, предаде Ройтерс.

Парадът започна по обед местно време. Гей паради се проведоха вчера и в редица други американски градове.

По традиция през юни се провеждат гей паради в целия свят. В Северна Македония в събота се състоя първият гей парад в историята на страната.

Снимка: БТА