Щетите от взривовете и пожара във фабриката за боеприпаси "Слобода" в сръбския град Чачак възлизат на 1,5-2 милиона евро. Това съобщи днес пред журналисти сръбският президент Александър Вучич, предаде ТАСС.

Той посочи, че хеликоптери за гасене на пожари също ще участват в потушаването на пламъците.

Серия силни експлозии разтърсиха тази нощ фабриката "Слобода", първият взрив беше около 1.30 часа. Експлозиите продължиха до ранно сутринта.

Министърът на вътрешните работи Александър Вулин изтъкна, че за щастие няма жертви и пострадали. Всичките 60 работещи трета смяна във фабриката са евакуирани веднага, както и населението в околностите на фабриката. На мястото незабавно са били изпратени пожарникари, полицаи, представители на Сектора за извънредните ситуации, военни.

Вулин посочи, че се е обсъждал вариантът за евакуация на значителна част от град Чачак, но впоследствие станало ясно, че това не е необходимо.

В изявление на компанията "Слобода" се казва, че пожарът е станал в част на фабриката, в която са складирани елементи и готови боеприпаси. Евакуираните работници са били в други части на предприятието и са били изведени оттам, когато е имало подходящи условия за това, се казва в изявление на компанията.

В района на завода в момента се намират следствените органи, от компанията "Свобода" са формирали следствена комисия, която ще изяснява причините за инцидента.