Южнокорейците допускат, че държавното посещение на Тръмп може да засили напрежението със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, който не се отказва от стремежа да се сдобие с ядрени оръжия, способни да ударят територията на Съединените щати, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Южнокорейската полиция е в най-висока степен на готовност за визитата на Тръмп. Над 15 000 полицаи се грижат за сигурността при посещението и ще контролират очакваните демонстрациите на противници и привърженици на Тръмп.

След пристигането си Тръмп събра на едно място американски и южнокорейски войници. На срещата присъства и президентът на Южна Корея Мун.

Преди да замине за Южна Корея, Тръмп написа в Туитър: "Готвя се да тръгна за Южна Корея и да се срещна с президента Мун, изискан джентълмен", съобщи Асошиейтед прес.

Три ударни групи на американските военноморски сили, водени от самолетоносачи, ще участват в маневри в Западния Пасифик в близките дни. Маневрите ще съвпаднат с обиколката в Азия на президента Доналд Тръмп, който отправи няколко пъти предупреждения за ядрената заплаха от Северна Корея.

Не се разкриват нито датата, нито точното място на маневрите. Пентагонът и Тихоокеанския флот на САЩ отказаха да коментират бъдещи операции на въоръжените сили.

Правителството на президента Доналд Тръмп иска извънредно финансиране с около 6 милиарда долара за спешно подобрение на противоракетната отбрана за отблъскване на евентуална ядрена заплаха от Северна Корея, за изпращане на допълнителни 3500 американски военни в Афганистан и за ремонти на бойни кораби.

В искането, внесено в Конгреса вчера, се посочва, че 4 милиарда долара ще бъдат предназначени за допълнителни мерки за засичане и унищожаване на балистични ракети при евентуално нападение на Северна Корея срещу САЩ, техните войски, съюзниците или партньорите им, добавя Асошиейтед прес.