Сенаторът републиканец Мит Ромни заяви, че ще гласува Доналд Тръмп да бъде признат за виновен в злоупотреба с власт - първият член на партията на президента, който се отцепва от партийните редици на процеса за импийчмънт в Сената на САЩ, предаде ДПА.

Президентът, който е поискал от чужда държава да разследва негов политически съперник, е виновен в ужасяваща злоупотреба с общественото доверие, заяви от трибуната на Сената преди гласуването тази вечер Ромни - републиканският кандидат на президентските избори през 2012 г.

Сигурен съм, че ще чуя обиди от президента и неговите поддръжници, каза сенаторът от консервативиня щат Юта, но добави, че гласува по съвест.

Преди историческия вот сенатори взеха думата, както и вчера, за да обяснят решението си как възнамеряват да гласуват. Очаква се третият процес за импийчмънт в историята на САЩ да приключи след 21 часа местно време (02.00 часа по Гринуич) в Сената с оправдаване на президента Доналд Тръмп по обвиненията в злоупотреба със служебно положение и възпрепятстване работата на Конгреса.

Очаква се сенаторите да гласуват съобразно партийната си принадлежност и тъй като републиканците държат мнозинство в горната камара на Конгреса с 53 от 100 места, 47-те им колеги демократи едва ли ще съберат нужните за осъждане на президента две трети от гласовете, за които е нужна подкрепата от най-малко 20 сенатори републиканци.

Мит Ромни обаче направи изключение. Републиканците от друга страна се надяваха, че един или двама демократи ще се отцепят от партийните редици и ще гласуват против импийчмънт на президента, което би позволило на Тръмп да се похвали, че оневиняването му е било двупартийно, отбелязва Ройтерс. Но един от сенаторите демократи, смятан за възможен "дезертьор"- Дъг Джоунс от Алабама, обясни защо "неохотно" е решил да последва партията си в гласуването.

"Моралният кураж, поставянето на страната над партията, е рядко срещано качество днес и е трудно да го покажеш, когато политическата ти кариера може би е застрашена", обясни той.

На Джоунс предстои тежка битка за преизбиране в доминиран от републиканците щат, в който Тръмп спечели с преднина от 28 процентни пункта през 2016 г., и за да бъде преизбран, демократът ще има нужда от гласовете на някои републиканци, за да бъде преизбран наесен. Затова някои очакваха, че ще реши да оправдае Тръмп поне по едно от обвиненията.

Сенатор Ламар Алегзандър, един от републиканците, които през последните дни критикуваха поведението на Тръмп, обясни, че решението му все пак в крайна сметка да гласува за оневиняване, като заяви, че обвиненията, повдигнати от Камарата на представителите - дори и да са верни, не отговарят на стандартите на конституцията за престъпления, подлежащи на импийчмънт.

Според сенатор Камила Харис от Демократическата партия процесът е показал, че "в Америка има две системи за правосъдие - една за притежаващите власт и друга - за всички останали. "След днешния вот Доналд Тръмп ще иска да си мислим, че той е всемогъщ, а ние нямаме власт. Няма да позволим да му се размине", закани се тя.

Председателят на юридическата комисия в Камарата Джери Надлър по-рано днес заяви, че демократите възнамеряват да продължат разследването срещу Тръмп и ще изпратят призовка за бившия съветник на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън да свидетелства.