По демократите в САЩ беше нанесен голям удар в усилията им да призоват свидетели в процеса за импийчмънт срещу президента Тръмп.

Демократите имаха намерение да убедят четирима републиканци сенатори да подкрепят искането им да призоват свидетели, за да си гарантират мнозинство в 100-местния Сенат. Но един от малкото колебаещи се сенатори заяви, че няма да подкрепи искането, съобщи Би Би Си.

Ламар Александър заяви, че демократите са доказали, че Тръмп е действал неуместно, но това не е неминуемо престъпление.

Съобщението проправя пътя за евентуално оправдаване на президента от Сената още в петък, 31 януари.

Демократите по-специално искаха да призоват бившия съветник на президента по националната сигурност Джон Болтън, който заяви, че Тръмп му е казал директно, че отказва военната помощ на САЩ в Украйна, докато тя не се съгласи да разследва съперника му демократа Джо Байдън. Според някои информации в планираната за публикуване книга Болтън твърди, че Тръмп е изиграл основна роля в оказването на натиск върху Украйна да разследва Джо Байдън.

Какво каза Ламар Александър?

В изявление късно в четвъртък след дълга сесия за въпроси и отговори в Сената, Александър, който представлява щата Тенеси, заяви, че демократите са успели да докажат, че действията на Тръмп са "неуместни".

79-годишният сенатор обаче заяви, цитиран от Би Би Си: "Няма нужда от повече доказателства, които да доказват нещо, което вече е доказано и което не отговаря на високата летва, поставена с Конституцията на Съединените щати за "неминуемо престъпление."

Той обаче добави: "Въпросът тогава не е дали президентът го е направил, а дали Сенатът на Съединените щати или американският народ трябва да решават какво да направят за това, което е направил. Смятам, че Конституцията предвижда, че хората трябва да вземат това решение по време на президентските избори, които започват в Айова в понеделник."

Въпреки че Сенатът се очаква да обяви Тръмп за невинен и той да остане на президентския пост, привикването на свидетели като Болтън може да нанесе големи щети в политическо отношение на президента, който ще се бори за преизбиране на изборите на 3 ноември, коментира вчера Ройтерс.

Сенатор Джон Барасо, третият по старшинство републиканец в Сената, каза, че е възможно процесът да приключи днес, без да успеят демократите да постигнат целта си да призоват свидетели.

"Нещата ясно вървят към обявяване на финално решение в петък. Гласуването ще бъде в петък", каза Барасо.