Осем ученици и един охранител са убити след като ученик от седми клас стреля тази сутрин в училище в центъра на Белград, съобщи сръбското МВР, цитирано от Танюг.  Шест деца и един учител от това училище са ранени и в момента са настанени в Спешния център и Тиршова. Сърбия обяви тридневен траур в страната.

Вижте снимки>>

"Молим се на Бог да помогне на всички хоспитализирани и ранени", каза на брифинг министърът на образованието Бранко Ружич, имайки предвид шестте деца и учител, които са хоспитализирани.

По-рано сръбски медии съобщиха, че 52-годишна учителка по история е починала в болница, но засега информацията не се потвърждава. Жената е приета в лечебното заведение с трима ученици, един от които е бил в операционната зала и животът му е в опасност. Още две деца са с прострелни рани и са в интензивното отделение на друга болница.

Мъж плаче на входа на болницата

Снимка: АР/БТА

Сръбската полиция е получила сигнал за стрелба в основното училище "Владислав Рибникар" към 8:40 часа сутринта. 14-годишният стрелец започнал стрелбата в час по история след като получил ниска оценка. Пет от убитите деца са били застреляни в класната стая, а останилите три в друга училищна зала.

Снимка: АР/БТА

"Изкара единица по история и после полудя. Застреля историка в кабинета, а после и приятелите си", разказват ученици пред atvbl.rs.

"Беше ни страх, настана хаос, паника. Криехме се. Простреля пазача в главата", разказват потресените деца.

Снимка: АР/БТА

"Чух стрелбата, няколко ученици веднага излязоха в коридора да видят какво става. Отначало си помислих, че нещо се чува отвън. Всички започнаха да крещят, настана обща паника, всички започнаха да бягат, когато излязох, го видях, той дойде и насочи пистолет към всички ни" - разказа през сълзи пред БЛИЦ една от шокираните ученички.

Снимка: АР/БТА

Седмокласникът е арестуван в училищния двор.

Според информация на вестник "Новости" стрелецът бил примерен ученик, отличник и дете на здравни работници, баща му е лекар. Предполага се, че е стрелял под въздействието на наркотици.

МВР съобщи, че полицейски сили още са на местопрестъплението и работят интензивно по разкриването на всички обстоятелства, довели до трагедията. В училището пристигна и министърът на просветата Бранко Ружич.

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА

Законите за притежание на оръжие в Сърбия са изключително строги и подобни инциденти не са обичайни за страната.

Снимка: АР/БТА