Иранският президент Ебрахим Раиси пристигна днес в Дамаск за разговори със сирийския си колега Башар ал-Асад, предаде Ройтерс и отбелязва, че това е първото посещение на ирански държавен глава от избухването на войната в Сирия през 2011 г.

Посещението на Раиси е първото посещение на ирански президент в Дамаск от 2010 г. насам. Последният ирански президент, посетил Сирия, беше президентът Махмуд Ахмадинеджад през 2010 г. Междувременно Асад посети Иран два пъти от началото на конфликта, като последното посещение беше през май миналата година.

С военна помощ и икономическа подкрепа от Иран и Русия Асад успя да обърне хода на конфликта и да си върне контрола върху по-голямата част от страната, посочва Ройтерс, цитирана от БТА. Иран изпрати редица военни съветници и хиляди подкрепени от Иран бойци от Близкия изток, за да се борят на страната на Асад.

Очаква се по време на двудневното си посещение Раиси да се срещне с Асад и да подпише няколко споразумения и меморандуми за разбирателство с цел засилване на сътрудничеството, съобщават сирийски държавни и проправителствени медии.

В интервю за арабската телевизия "Маядин" Раиси призова за опити за възстановяване на страната и за връщане на бежанците, избягали от войната.

Раиси, който е начело на политическа и икономическа делегация от висок ранг, бе посрещнат на международното летище в Дамаск от сирийския министър на икономиката и външната търговия Мохамад Самер Абдалрахман ал Халил.

Иранският президент ще посети и светилищата Саида Зейнаб и Саида Рукая - свещени места за шиитския ислям, както и Гроба на Незнайния войн - паметник, посветен на сирийските войници, загинали в битка.

Посещението на Раиси се осъществява в момент, когато някои арабски държави, включително регионалните сили Египет и Саудитска Арабия, се сближават с Асад и техните външни министри посетиха Дамаск през последните седмици. Външният министър на Сирия посети саудитската столица Рияд през април - първата подобна визита, откакто двете страни прекъснаха отношенията си през 2012 г.

През март Иран и Саудитска Арабия - основен поддръжник на сирийските опозиционни бойци - постигнаха споразумение в Китай за възстановяване на дипломатическите отношения и отваряне на посолствата след седем години напрежение. Помирението между Иран и Саудитска Арабия вероятно ще има положително въздействие върху държавите, в които двете страни водеха прокси войни, включително Сирия.

Сирия беше широко отбягвана от арабските правителства заради бруталните репресии на Асад срещу протестиращите и разривът в отношенията завърши с изключването на Сирия от Арабската лига през 2011 г. Оттогава насам в конфликта са загинали близо половин милион души, а половината от 23-милионното население на Сирия преди войната е било разселено.

"Америка и нейните съюзници се провалиха на всички фронтове срещу съпротивата и не можаха да постигнат нито една от целите си", заяви вчера новият посланик на Иран в Сирия Хосейн Акбари пред иранската държавна новинарска агенция.

Визитата на иранския президент се осъществява седмица след като иранският министър на пътищата и градското развитие Мехрдад Базрпаш се срещна с Асад в Дамаск и му предаде послание от Раиси в подкрепа на разширяването на икономическите отношения между двете страни, съобщи иранската държавна информационна агенция.

Военното присъствие на Иран в Сирия поражда сериозно безпокойство в Израел, зарекъл се да спре засилването на иранските позиции край северната си граница. През последните години Израел е нанесъл стотици удари по обекти в контролираните от правителството части на Сирия. От началото на тази година сирийски официални лица са приписали на Израел редица удари по сирийска територия, последният от които бе нанесен рано сутринта вчера и извади международното летище на северния град Алепо от строя.