Напрежение избухна пред главната синагога на движението Chabad-Lubavitch в Ню Йорк, след като полицията се опита да запълни и запечата таен тунел и ниши, открити в молитвената зала, пише Times of Israel.

Не е ясно защо тунелът е бил прокопан, но според съобщенията работата е извършена през последните няколко години. Кадри от вътрешността на тунела показват, че той води до изоставена ритуална баня.

Видеозаписи от мястото на инцидента показват ултраортодоксални мъже, които се бунтуват и нанасят щети на синагогата, унищожават дървената ѝ ламперия и хвърлят молитвени пейки по полицейските служители. Други са се опитали да попречат на работниците, викнати да запълнят тунелите с бетон.

Разигралите се сцени са причинени от спор за собствеността над храма.

През последните години движението Chabad-Lubavitch и групата Beis Chayim водят множество дела едни срещу други. Докато движението Chabad-Lubavitch държи нотариалния акт за сградата, включваща конгресен център и административни помещения, то не контролира цялата част от синагогата.

Равин Йосеф Браун осъди замесените пред New York Post, като каза, че са групата е пристигнала "готова да разруши и обезобрази Светите стени" - наричайки това "умопомрачително".

"Студенти-екстремисти са пробили няколко стени в съседни имоти, за да си осигурят неоторизиран достъп", заявяват от Chabad-Lubavitch. Председателят на организацията, равин Йехуда Крински, публикува изявление, в което казва, че е разтърсен от вандализма извършен срещу свещеното място.

В изявление след спора равинът на Chabad-Lubavitch, Моти Селигсън, отбеляза, че движението се е "опитало да получи подходящ контрол над помещенията чрез съдебната система на щата Ню Йорк. За съжаление, въпреки постоянното надделяване в съда, процесът се проточи от години."

Все пак той също осъди действията на младите мъже, които се сбиха с полицията, като ги нарече "екстремисти" и каза, че действията им са принудили местната власт временно да затвори сградата.