Две руски театралки остават в ареста, защото "пропагандирали тероризъм", а опозиционният политик Алексей Навални иронично похвали полярните условия в затвора, намиращ се отвъд Полярния кръг, където беше преместен малко преди Коледа. 

Зад решетките заради театрална постановка 

Московски съд постанови днес, че удължава ареста на видни руски театрални дейци - режисьорката Евгения (Женя) Беркович и драматуржката Светлана Петричук, които бяха обвинени, че оправдават тероризма в пиесата "Финист, смелият сокол", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Финист - Ясният сокол" спечели две национални театрални награди "Златна маска" миналата година, а Беркович получи и номинация за най-добър режисьор. В пиесата се разказва за рускини, омъжени за бойци на "Ислямска държава".

Следователите са започнали делото срещу двете жени през месец май миналата година заради пиесата, чиято премиера беше през 2020 г. под режисурата на Беркович.

Срещу Беркович е образувано дело по член 205.2 от Наказателния кодекс на Руската федерация ("Публични призиви за терористична дейност, публично оправдаване на тероризма или пропаганда на тероризъм".

В съда Беркович и Петрийчук не се признаха за виновни в оправдаване на тероризма, каза на 5 май 2023 г. пред ТАСС адвокатът на Беркович Ксения Карпинская. "Моят клиент Беркович не се признава за виновна, доколкото ми е известно, втората заподозряна също не се смята за виновна", каза тогава адвокатката.

Задържането на двете жени бе осъдено от няколко видни руски артисти и дейци на културата. Пиесата спечели две национални награди "Златна маска" през 2022 г., а Беркович бе номинирана в категорията за най-добър режисьор.

Опозиция при полярни условия 

В последните дни на 2023 г. поддръжници на най-известния руски опозиционен политик Алексей Навални установили, че той е в затворническата колония ИК-3 в Харп, Ямало-Ненецки окръг, на около 1900 км североизточно от Москва.

В нова публикация в "Телеграм" Навални съобщава, че заради поведението си веднага след като излязъл от карантина в затворническана колония "Полярен вълк" е бил изпратен в карцера, съобщи Ройтерс, на която се позова БТА.

Протестиращи, събрали се на 16 декември 2023 г. пред дома на руския посланик в Берлин Сергей Нечаев, настояват за освобождаването на Навални

Снимка: Paul Zinken/ДПА чрез АП/БТА

"Все още не е било по-студено от -32 С", казва Навални в изпълнения със сарказъм пост. "Нищо не ободрява така, както разходка в Ямал в 6:30 сутринта".

"Дори при тази температура можете да се разхождате повече от половин час само ако успеете да си отгледате нов нос, нови уши и нови пръсти", добавя опозиционният лидер. Той публикува и снимка на мястото, определено за разходки - оградено с бетонни стени, с метални решетки, с дължина 11 и ширина 3 крачки.

Навални споменава и сцената от филма "Завръщането" от 2015 г., в която Леонардо ди Каприо се скрива в трупа на умрял кон. "Не мисля, че това би се получило тук. Един мъртъв кон би замръзнал за 15 минути", каза Навални. "Тук има нужда от слон, горещ слон, пържен."

Колонията "Полярен вълк" е смятана за един от най-тежките затвори в Русия. Повечето затворници там са осъдени за тежки престъпления. Зимата е сурова и през следващата седмица температурите там ще паднат до около минус 28 градуса по Целзий.

По информация на в. "Московский комсомолец" затворът, който се намира на около 60 км зад Полярния кръг, е създаден през 60-те години на миналия век като част от някогашната система на съветските лагери за принудителен труд ГУЛАГ.