Нареждането на президента на САЩ Доналд Тръмп да бъдат изтеглени американските войски от Сирия бележи и края на кампанията по въздух на Вашингтон срещу "Ислямска държава" там. Това заявиха пожелали анонимност американски официални представители, цитирани от Ройтерс и БТА.

Оглавяваната от САЩ въздушна операция имаше изключително важно значение за изтласкването на "Ислямска държава" и запазването на натиска над джихадистката групировка в Ирак и Сирия. По данни на американските военновъздушни сили срещу различни цели в двете страни от 2015 г. досега са били използвани общо над 100 000 бомби и ракети.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп защити решението си да обяви победа над "Ислямска държава" и изцяло да изтегли американските войски от Сирия, като каза, че изпълнява свое предизборно обещание, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Напускането на Сирия не беше изненада. Водил съм кампания за това години наред, а преди шест месеца, когато съвсем публично заявих, че искам да го направя, се съгласих да остана още известно време. Русия, Иран, Сирия и други са местният враг на ИД. Ние вършехме тяхната работа. Време е да се върнем у дома и да се възстановим. Да направим Америка отново велика", написа Тръмп в Туитър.

Той добави, че "е време най-после други да се бият в Близкия изток" и че САЩ не държат да са "жандарма на Близкия изток".

В друг туит Тръмп написа: "След историческата победа срещу ИД е време да приберем нашите велики млади хора вкъщи!"

В трети (туитовете не са последователни - б.р.) Тръмп отбелязва, че "Русия, Иран, Сирия и много други не са доволни от оттеглянето на САЩ (от Сирия), въпреки това, което казват "фалшивите новини", защото сега ще трябва те да се бият с ИД и с други, които мразят, без нас. Изграждам най-мощните военни сили в света. ИД са обречени, ако ни ударят!

Междувременно Израел обяви, че ще ескалира борбата срещу свързаните с Иран сили в Сирия след изтеглянето на американските войски от тази страна, обяви днес израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от Ройтерс.

"Ще продължим да действаме много агресивно срещу опитите на Иран да се окопае в Сирия", предупреди Нетаняху в изявление.

Израелският премиер даде да се разбере, че страната му възнамерява не да намали своите усилия в преследването на тази цел, а точно обратното - да ги увеличи.

"И аз зная, че ние правим това с пълната подкрепа на Съединените щати", подчерта Нетаняху.

По време на своята годишна пресконференция руският президент Владимир Путин изрази съгласие с Тръмп, че групировката "Ислямска държава" като цяло е победена в Сирия. И добави: Предстои да видим дали Съединените щати ще изпълнят своя план и припомни, че Вашингтон нееднократно е обещавал да изтегли своя контингент от Афганистан, а той остава в тази страна вече 17 години.