САЩ са започнали да изтеглят военните си от Сирия. Това заяви днес говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от Ройтерс и ДПА, на които се позова БТА.

Сандърс поясни, че връщането у дома на американските военни бележи нова фаза в кампанията срещу терористичната организация "Ислямска държава" (ИД).

"Победите над ИД в Сирия не означават край на глобалната антиджихадистка коалиция или на нейната кампания. Ние започнахме да връщаме американските военни у дома, тъй като преминаваме към нова фаза в тази кампания", каза Сара Сандърс.

Тя припомни, че преди пет години ИД е била "мощна и опасна сила в Близкия изток", но сега САЩ са сложили край на халифата, обявен от групировката в териториите, които владееше.

"Ние победихме "Ислямска държава" в Сирия - моята единствена причина да бъдем там по време на президентството на Тръмп", написа президентът Доналд Тръмп в Туитър преди броени часове.

САЩ планират да изтеглят напълно военните си сили от Сирия, след като финалните етапи на последната операция срещу групировката "Ислямска държава" приключат, каза междувременно неназован представител на американските власти, цитиран от Ройтерс.

Съединените щати имат около 2000 военнослужещи в Сирия, много от които са в екипи за специални операции и които работят в тясно сътрудничество с алианс от кюрдски и арабски милиции, известни като Сирийски демократични сили.

Времевата рамка за изтегляне на войниците се очаква да бъде между 60 и 100 дни.

Служителите на Държавния департамент на САЩ, които сега се намират в Сирия, ще бъдат евакуирани до 24 часа.

Решението за американското изтегляне е било взето след телефонен разговор между американския президент Доналд Тръмп и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган.

"Всичко, което следва, е прилагане на договореното по време на този телефонен разговор", каза неназованият американски представител.

Днес бе съобщено за сделка за доставка на зенитни ракетни комплекси "Пейтриът" на Турция. А вчера Ердоган обяви, че всеки момент отново ще атакува кюрдските сили в Сирия, които Анкара смята за терористи. 

От Лондон: Тръмп, грешиш!

Президентът на САЩ Доналд Тръмп греши, като казва, че групировката "Ислямска държава" е била разгромена в Сирия, заяви държавният секретар в британското министерство на отбраната Тобаяс Елуд.

"ИД се преобрази в други форми на екстремизъм и заплахата продължава да съществува", написа той в Туитър в отговор на Тръмп.