САЩ пристъпват към пълно изтегляне на войските си от Сирия. Заповедта за това вече е била дадена от президента Доналд Тръмп, съобщи Bloomberg, като се позовава на официален представител на Белия дом.

В заповедта се казва, възможно най-бързо и изцяло войските на САЩ, които в момента наброяват 2000 души, да бъдат изтеглени от Сирия. По-рано президентът Тръмп написа в Туитър че "САЩ разгромиха групировката "Ислямска държава" и че американските войски са там само с тази цел.

Подобно послание президентът написа и през декември 2017 година, но сега изглежда нещата вече наистина са дошли до изтегляне. То се предприема в навечерието на обявената от президента на Турция Ердоган поредна офанзива на сирийска територия с цел "изтласкване на терористите от кюрдските военизирани отряди далеч от границите ни".

Днес бе съобщено и за сделка за доставка на зенитни ракетни комплекси "Пейтриът" от САЩ на Турция. Възможно е това да е част от сделката между щатите и Турция, както и изтеглянето на американските части от Сирия.