Турската армия е завършила подготовката за евентуална операция на изток от река Ефрат в Сирия, която може да започне всеки момент, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турския телевизионен канал НТВ, на който се позова БТА.

Ние можем да започнем операциите на територията на Сирия всеки момент. Нашата храбра армия е завършила подготовката и плановете за това. Можем да влезем ненадейно някоя нощ, каза Ердоган в изказване в Коня.

Ердоган обяви на 12 декември, че до няколко дни Анкара ще започне операция на изток от р. Ефрат в Сирия срещу сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа, която Анкара разглежда като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия /ПКК/. От 2016 г. насам Турция проведе две военни операции на територията на Сирия - "Ефратски щит" и "Маслинова клонка".

Възможен ли е сблъсък със САЩ

Ердоган подчерта днес, че при операцията няма да пострадат американските военнослужещи, намиращи се в контролираните от сирийските кюрди райони. Президентът каза също, че е обсъдил въпроса за евентуална операция с американския си колега Доналд Тръмп, който е дал положителен отговор.

Още миналата седмица Ердоган каза, че "ще започнем операцията за прочистването от сепаратисти терористи на изток от Ефрат до няколко дни" и подчерта, че американските военни в района не са цел на планираната операция.

Турските военни ще координират със САЩ операцията в Североизточна Сирия, заяви в същото време говорителят на турския президент пред кореспондент на ТАСС.

Ние определено ще координираме (операцията). Ние ясно дадохме да се разбере, че не можем да позволим да съществува каквато и да било терористична организация до нашите граници. Не можем да позволим североизточната част на Сирия да стане територия на Кюрдската работническа партия (ПКК), заяви президентският говорител Ибрахим Калън в отговор на въпрос на кореспондент на ТАСС за предстоящата операция на турската армия в Сирия.

Турските сили ще влязат в сирийския град Манбидж, ако САЩ не осигурят изтеглянето на кюрдската милиция Сили за защита на народа от този район, заяви Ердоган на 14 декември и още същия ден обсъди с президента Доналд Тръмп предстоящата нова турска военна операция в Сирия.

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу обаче днес заяви, че според него САЩ опитват да ограничат възможностите на турските сили в Сирия и да попречат на Анкара да извърши военна операция на изток от р. Ефрат.

Турция не е позволявала преди такова отношение към нея и сега няма да позволи. Чрез тези действия САЩ имат за цел да свият пространството ни за военни маневри, каза Сойлу.

Той припомни, че Турция вече е извършила две операции в Сирия ("Ефратски щит" и "Маслинова клонка") въпреки "противодействието и заплахите на САЩ".

Вашингтон опитваше да ни нанесе удар чрез онези, които сами "отгледаха" (кюрдските бойци). Турция обаче превъзмогна това, каза министърът.

ЕС: Ердоган да се въздържа от едностранни действия

Дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини призова на 15 декември Турция да се въздържа от всякакво едностранно действие в Сирия. Изявленията за евентуална турска военна операция в североизточна Сирия са източник на безпокойство, се казва в изявление на Могерини. В него тя допълва, че очаква от турските власти да се въздържат от всякакво едностранно действие, което може да подкопае усилията на коалицията срещу ДАЕШ или да увеличи нестабилността в Сирия.

Смятайки че, борбата срещу джихадистите от ИД е влязла във финална фаза, Могерини призовава всички страни да направят така, че да постигнат целта за бъдещия разгром на терористичната организация. Тя припомни, че постигането на тази цел е необходимо за всяко трайно решение на сирийската криза.

Междувременно говорителят на иранското външно министерство Бахрам Гасеми заяви днес, че операцията на Турция срещу кюрдските формирования в Сирия може да усложни реализацията на споразуменията, сключени в хода на процеса от Астана, ако действията на Анкара не бъдат съгласувани с правителството в Дамаск.

Позицията ни остава без промяна: нито една страна не може да предприема никакви действия на територията на Сирия без разрешението на централното правителство, каза Гасеми.

На снимката: Придвижване на турски танкове към границата със Сирия