Решението да се изтеглят войските на САЩ от Сирия създава перспективи за политическо уреждане на сирийската криза, съобщи руското външно министерство, цитирано от ТАСС и Ройтерс, цитирани от БТА.

Много важна история може да произтече от това решение, това е настояща, реална перспектива за политическо уреждане, каза говорителят Мария Захарова.

САЩ съобщиха, че са започнали да изтеглят войските си от Сирия, а американски официални представители заявиха, че Вашингтон обмисля да върне всичките си войници поради завършването на кампанията за освобождаване на територии от групировката "Ислямска държава".

"Ние победихме "Ислямска държава" в Сирия - моята единствена причина да бъдем там по време на президентството на Тръмп", написа президентът Доналд Тръмп в Туитър.

Въоръжената коалиция Сирийски демократични сили (СДС), която е съставена основно от кюрдски бойци, определи решението на САЩ да изтеглят войските си от Сирия като удар с нож в гърба, съобщи телевизия "Скай нюз - Арабия", цитирайки представител на командването на СДС.

"Това е предателство и удар с нож в гърба", заяви кюрдският представител.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му ще проучи решението на САЩ да изтеглят войските си от Сирия. Той отбеляза, че в последните дни е обсъдил това изтегляне с президента и държавния секретар на САЩ.

"Те дадоха да се разбере, че имат други начини за влияние в района. Ще проучим сроковете на това изтегляне, начините на извършването му и, разбира се, какво значение ще има това за нас. При всички случаи ще се постараем да опазим сигурността на Израел и да осигурим защитата му", каза израелският премиер.