Белият дом разпространи видеообръщение, в което президентът Доналд Тръмп обяснява неочакваното си решение да изтегли войските на САЩ от Сирия, предаде Асошиейтед прес.

"Ние спечелихме срещу ИДИЛ". "Време е нашите военни да се върнат у дома", заявява Тръмп.

Вчера официални американски представители съобщиха, че Тръмп ще изтегли от Сирия всичките 2000 американски войници, намиращи се там. Това предизвика тревога и възмущение сред републиканските законодатели. Служители казаха, че ръководители на министерството на отбраната и военни командири до последния момент са се опитвали да разубедят президента да взима това решение. Изненадващото обявяване на победа над ИДИЛ е в противоречие и с оценките на собствените му експерти за положението в Сирия, отбелязва АП.

В обръщението си Тръмп посочва колко тежко е да пишеш писма и се обаждаш на близките на загиналите в битка. "Сега те всички се връщат, незабавно се връщат", заявява той..

Висш правителствен служител заяви пред репортери, че решението за изтегляне на американските военни се базира на убеждението на Тръмп, че американските войници в Сирия нямат други задачи освен да се бият с "Ислямска държава", която сега държи около 1 процент от територията, която владееше, когато бе най-силна.

Видни американски сенатори реагираха с недоволство на новината. Сенатор Марко Рубио от Флорида каза, че изтеглянето ще е "голяма грешка" и че кюрдските бойци ще престанат да се бият срещу "Ислямска държава", когато им се наложи да се изправят срещу турски войски, преминали границата със Сирия.

Това е лоша идея, на практика тя помага на ИДИЛ, заяви Рубио и предупреди, че изтеглянето на САЩ може да предизвика по-широк конфликт в региона. Само преди няколко дни специалният пратеник на САЩ в антиджихадистката коалиция, Брет Макгърк, каза, че американските войски ще останат в Сирия, дори след като ИДИЛ бъде изгонен от бастионите си. А преди две седмици генерал Джоузеф Дънфорд, председател на Съвета на началник щабовете, каза, че САЩ все още има да свършат много работа, за да обучат местните сирийски сили как да не допуснат възраждане на "Ислямска държава" и да стабилизират страната.

Западни издания за решението на Тръмп да изтегли US войските от Сирия

"Сложи неочакван край на една военна кампания, в рамките на която "Ислямска държава" (ИД) бе като цяло победена. По този начин обаче Тръмп оставя една стратегически ключова страна в ръцете на Русия и Иран, пише вестник "Ню Йорк таймс".

Тръмп игнорира мнението на генералите си и на цивилните си съветници и реализира често изразяваното си желание да върне у дома американските сили, като ги изтегли от един сложен чуждестранен конфликт, посочва изданието.

Изненадващото решение на президента Тръмп да изтегли американските войски от Сирия е по-рисковано, отколкото изглежда, пише журналистът Дейвид Игнейшъс във в. "Вашингтон пост". Според автора по този начин се прекратява една евтина и ефективна мисия и се създава вакуум, който ще бъде запълнен от цял набор "лоши герои", като например Иран, Русия, Турция, ислямските екстремисти и сирийският режим, всеки от които представлява опасност за интересите на САЩ в Близкия Изток.

Решението на Тръмп за изтегляне от Сирия поставя под въпрос кампанията срещу "Ислямска държава" и създава безпокойство в Държавния департамент и Пентагона, отбелязва вестник "Уолстрийт джърнъл".

Експертите по американската външна политика определиха заповедта на Тръмп за изтегляне като рязко изоставяне на досегашната линия на САЩ в Сирия, което поставя под въпрос бъдещата дипломатическа ангажираност на Съединените щати в региона, пише вестник "Файненшъл таймс".

Тръмп шокира съюзниците и съветниците си с плана за изтегляне на американските войски от Сирия, коментира британският вестник "Гардиън".

Твърдението на Тръмп за постигната победа срещу "Ислямска държава" е в противоречие с оценката на Пентагона от август тази година, според която в Сирия все още има 14 500 бойци на ИД. Доналд Тръмп хвърли в хаос политиката на САЩ за Близкия Изток, след като вчера обяви победа срещу "Ислямска държава" и нареди изтеглянето на всички американски войници от Сирия, пише Раф Санчес от "Дейли телеграф".

Шокиращото му решение бе разкритикувано от политическите му съюзници от Републиканската партия като огромна грешка, а британското правителство открито възрази срещу твърденията на Тръмп за спечелена срещу ИД победа.

Изтеглянето на американските войски може да има потенциално дестабилизиращ ефект в Северна и Източна Сирия, откъдето кюрдските сили изтласкаха "Ислямска държава" и където те с помощта на САЩ установиха относителен ред, изтъква Ричард Хол от вестник "Индипендънт".

С решението си да изтегли силите на САЩ от Сирия Доналд Тръмп демонстрира, че вече не се вслушва в думите на генералите си, които през пролетта го убеждаваха да не разпорежда изтегляне преди постигането на пълна победа, коментира френският вестник "Фигаро".