САЩ смятат, че са установили известно ниво на разубеждаване спрямо Иран посредством елиминирането на иранския генерал Касем Солеймани. Това заяви американският министър на отбраната Марк Еспър. Световните агенции цитираха думите му:

"С ударите, които ние нанесохме срещу Бригадите на Хизбула в края на декември и после с нашата операция срещу Солеймани, мисля, че ние установихме известно ниво на разубеждаване спрямо тях, заяви Еспър. "Но ще видим. Бъдещето ще покаже."

САЩ очакват, че иракските шиитски милиции ще продължат да водят операции срещу американските сили в Ирак, независимо дали тези операции са ръководени директно или не от Иран, допълни Еспър и заяви, че въоръжените сили на САЩ остават в боеготовност.

Припомняме, че Марк Еспър обяви, че САЩ очакват отмъщение в отговор на американския удар с дрон, при който бе убит иранският командир Касем Солеймани. Така и стана: нападенията бяха извършени броени часове след неговите думи.

Какви поражения са нанесли иранските удари

Еспър разказа и повече подробности за иранските ракетни удари. Той каза, че Иран е изстрелял 16 балистични ракети с малък обсег, като най-малко 11 от тях са поразили базата "Айн ал Асад", а най-малко една от тях е поразила база в Ербил, докато останалите са паднали по време на полет.

Ракетите са били изстреляни от най-малко три места в Иран.

Еспър допълни, че сред поразените мишени е имало палатки, един хеликоптер, паркинг и че няма много щети.

Същевременно председателят на Комитета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили демонстрира сдържаност относно разубеждаващия ефект на елиминирането на генерал Солеймани.

"Мисля, че вероятно е все още рано да кажем това", заяви той и допълни, че иранската ракетна атака срещу американски военни в Ирак е целяла убийството на хора.

"Мисля, че тези ракети бяха предназначени да причинят структурни щети, да унищожат техника, самолети, да убиват. Фактът, че нямаше жертви е свързан повече с отбранителните техники на нашите сили, които те използваха, отколкото с намерението на Иран", допълни той.

Багдад е предупредил САЩ

Иракските власти предварително са уведомили американски официални представители кои военни бази ще станат мишени на иранските ракетни удари, съобщи вчера Си Ен Ен, като се позова на дипломатически източник.

И. д. премиерът на Ирак Адел Абдел Махди е заявил, цитиран от Си Ен Ен, че е получил от иранските власти предупреждение, че скоро ще бъдат нанесени удари. Според източника на американската телевизия иранската страна е казала също на иракчаните кои бази не трябва да приближават.

Коя е била основната мишена

Както е известно Иран извърши рано сутринта на 8 януари ракетни нападения срещу предвожданите от САЩ сили в Ирак, като удари военновъздушната база "Айн ал Асад".

Това бе поредният удар срещу една военновъздушна база, която често е посещавана от високопоставени хора.

Американски военни обучават иракски войници в базата, намираща се в провинция Анбар, северозападно от Багдад, като част от усилията на Вашингтон за създаване на сили, които да могат да предприемат офанзива срещу бойците от "Ислямска държава".

Освен американски и иракски сили, във военновъздушната база има също датски и британски войници.

По време на коледните празници през 2018 г. американският президент Доналд Тръмп посети базата при изненадваща визита в Ирак - неговото първо посещение в конфликтна зона, откакто встъпи в длъжност през януари 2017 г.

При визитата си Тръмп защити решението си за изтегляне на 2000 американски войници от Сирия. Тази промяна в политиката причина тревога сред съюзниците и стана причина за оставката на тогавашния министър на отбраната Джим Матис.

Базата е била атакувана и преди

През 2015 г. базата редовно бе подлагана на минометен обстрел от "Ислямска държава". Същата година военновъздушната база бе атакувана от 25-има бойци на "Ислямска държава", но Пентагонът тогава съобщи, че иракските сили за сигурност, пазещи периметъра, са убили повечето от екстремистите.

Пет ракети се приземиха в базата миналия месец, но не причиниха жертви.

Миналата седмица се появиха информации, че срещу базата е извършено нападение. Източници обаче заявиха пред Ройтерс, че информациите са неверни.