Ирак обяви днес, че Иран го е информирал за атаката тази нощ срещу американски войници на негова територия, предаде Франс прес и БТА.

Почти в същия момент американските сили са се свързали с иракското правителство, за да съобщят, че са били нападнати.

"Днес след полунощ получихме официално устно съобщение от Ислямска република Иран, в което се казваше, че започва или скоро ще започне даването на отговор на убийството на мъченика Касем Солеймани и че ударите ще се ограничат в зоните в Ирак, където присъства американската армия, без да бъдат давани повече детайли за целите" на ударите", се казва в изявление на иракското правителство.

Почти в същия момент американците ни се обадиха, докато ракетите падаха в американските части на базата "Айн ал Асад" и обектите в Ербил, пише още в текста.

Финландските въоръжени сили заявиха, че са получили предупреждение за предстоящите ирански удари срещу бази в Ирак, които се ползват от американски войници, предаде Асошиейтед прес.

В резултат финландските войници в базата в Ербил са се укрили в бомбоубежище и не са пострадали при нападението.

Няма пострадали италиански войници при иранското нападение срещу американската военна база в Ербил, Северен Ирак, съобщи италианското министерство на отбраната, цитирано от ДПА.