НАТО ще изтегли временно част от служителите си в Ирак, след като преустанови мисията си за обучение на иракските сили в резултат на силното напрежение между Вашингтон и Техеран заради убийството на иранския генерал Касем Солеймани, предадоха световните агенции.

"Взимаме всички необходими предпазни мерки, за да защитим нашите служители. Това включва и временно преместване на част от тях на друго място - в Ирак или извън страната", заяви неназован представител на алианса. Той обаче допълни, че НАТО ще запази присъствието си в Ирак.

Мисията на НАТО в Ирак включва няколкостотин съветници, обучители и помощен персонал, както от страните членки, така и от партньорски на алианса страни. Тя е съставена от военни и цивилни, припомня Ройтерс.

Междувременно американският държавен секретар Майк Помпейо заяви, че иранският военен командир Касем Солеймани не е бил в Багдад на мирна дипломатическа мисия, когато САЩ са го ликвидирали при атака с дрон, предаде Ройтерс.

"Има ли някакви факти, които дори поне малко да показват, че този любезен господин, този велик дипломат - Касем Солеймани - действително е отишъл в Багдад с идеята да изпълнява мирна мисия?". "Знаем, че това не е вярно", каза Помпейо на пресконференция в Държавния департамент.

Той също така обвини Иран, че саботира усилията да бъде постигнат мир в Афганистан. "Иран отказа да се присъедини към регионалния и международен консенсус за мир и всъщност работи активно за подкопаване на мирния процес (в Афганистан), продължавайки отдавнашните си глобални усилия в подкрепа на екстремистки групировки там", каза държавният секретар.

Помпейо бе попитан и за отказаната американска виза на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф, който трябваше да пътува тази седмица за Ню Йорк. "Не коментираме визови въпроси, така че не мога да добавя кой знае какво повече по темата за пътуването на министър Зариф до САЩ", заяви американският държавен секретар, цитиран от ДПА.

НАТО още на 4 януари беше принуден да преустанови всички дейности, свързани с мисията й в Ирак заради опасения за безопасността на служителите в нея. На следващия ден иракските депутати приеха резолюция с искане чуждите военни да напуснат Ирак.

Великобритания иска да запази военните си в Ирак, но ще се изтегли от страната, ако Багдад го поиска, заяви днес британският външен министър Бен Уолас, предаде Ройтерс. В парламента той каза, че Великобритания ще зачита суверенитета на Ирак, че ще се опита да убеди иракчаните, че е в техен интерес британските военни да останат там. Но ако Багдад поиска те да напуснат, това е негово право и Великобритания ще го уважи.

Франция няма намерение да изтегля военните си, които сега се намират в Ирак за обучение на иракските им колеги, предаде Франс прес, като се позова на френски правителствен източник, пожелал анонимност. "След събитията, станали в Багдад, ние още миналия петък засилихме нивото на защита на нашите военни, разположени в Ирак. Направено е всичко, за да се гарантира тяхната сигурност", написа по-рано днес в Туитър френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли. "Приоритетът днес е същият като вчера и трябва да бъде същият и утре: борба срещу Даеш. Успокояването на напрежението между Ирак и в региона е необходимо: международната антиджихадистка коалиция трябва да може да продължи мисията си", допълни тя.

Франция е част от антиджихадистката коалиция, оглавена от Вашингтон, и има около 200 военни в Ирак, от които 160 обучават иракски военни, според данни на френския генерален щаб. В Близкия изток Франция има общо 1000 военни, които са част от антиджихадистката коалиция.

По-рано днес германската армия обяви, че изтегля част от разположените си в Ирак войници.Те ще бъдат предислоцирани в Йордания и Кувейт заради напрежението в региона.