САЩ прекратиха официално сътрудничеството си по договора "Открито небе" днес - половин година, след като обявиха, че ще излязат от него.

Споразумението има за цел да изгради доверие между подписалите го страни чрез позволение да си наблюдават взаимно въоръжените сили, предаде ДПА.

Договорът за контрол на оръжията, сключен през 1992 г., дава право на 34-те страни участнички, включително САЩ и Русия, да извършват невъоръжени наблюдателни полети над територията на другите страни.

Русия показа по-голям интерес към това да наблюдава от въздуха европейските държави, отколкото САЩ, което означава, че оттеглянето на Вашингтон от договора не го лишава автоматично от стойност, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

По-рано този месец руският министър на външните работи Сергей Лавров поиска писмени гаранции от останалите държави от НАТО, че всякакви данни, които съберат от сега нататък, няма да бъдат споделяни със Съединените щати. Той добави, че американските бази в Европа няма да бъдат изключени от руските наблюдателни полети.

Според представители на американските власти Русия е нарушила договора "Открито небе" с блокирането на наблюдателните полети в някои райони, включително руския анклав Калининград и границата с Грузия, а също и с отказа си да предостави разрешение за полети над руски военни учения.