Оттеглянето на САЩ от договора "Открито небе" подкопава международната сигурност, каза днес руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от Ройтерс.

Рябков заяви, че Вашингтон не е предоставил факти в подкрепа на твърденията си, че Москва е нарушила многократно условията на споразумението.

Вчера САЩ обявиха намерението си да се оттеглят от сключения от 35 държави договор, който разрешава невъоръжено наблюдение на полетите над територията на страните членки.

Това е поредното оттегляне на Съединените щати от голямо международно споразумение при президента Тръмп, отбелязва Ройтерс.

Десет европейски държави изразиха съжаление от американското решение за напускане на договора "Открито небе", предаде Франс прес.

"Съжаляваме за съобщението на правителството на САЩ за намерението му да се оттегли от договора "Открито небе", макар да споделяме неговите притеснения във връзка с прилагането на разпоредбите на договора от Руската федерация", се казва в комюникето, подписано от 10 страни, между които Франция, Германия, Белгия, Испания и Нидерландия.

Сред руските нарушения, разкритикувани от Съединените щати, говорителят на Пентагона Джонатан Хофман цитира забрана на съюзнически самолети да се приближават на по-малко от 500 километра от разположения между Литва и Полша руски анклав Калининград и да преминават на повече от 10 километра от границата на Русия с Грузия.

Американското посолство в Москва изпрати официална нота в руското министерство на външнте работи за решението на САЩ да започнат процедура по оттеглянето си от договора "Открито небе", съобщи Рябков, цитиран от ТАСС.