САЩ смятат настоящия специален координатор на ООН по близкоизточния мирен процес Николай Младенов за най-добрия кандидат за поста специален пратеник на генералния секретар на ООН за Либия. Това заяви днес на заседание на Съвета за сигурност на ООН постоянният представител на САЩ в световната организация Кели Крафт, предаде ТАСС.

Предишният специален представител на ООН за Либия, ливанецът Гасан Саламе, подаде оставка в началото на март по здравословни причини. Оттогава тази позиция остава вакантна поради разногласия в Съвета за сигурност. Новите специални представители се назначават от генералния секретар на ООН, но само след единодушно одобрение на кандидатурата от Съвета за сигурност, отбелязва агенцията. Междувременно Саламе беше временно заместен от американката Стефани Уилямс, която успя да съдейства за постигането на споразумение за произвеждане на избори в Либия през декември 2021 г., отбелязва Франс прес.

"В този ключов момент за политическия процес е особено важно незабавно да бъде назначен на длъжността специален пратеник човек, който има голям опит в преговорите", отбеляза Крафт. "Николай Младенов е правилният избор за тази роля", добави тя.

Крафт заяви също, че САЩ са готови за преговори с генералния секретар и Съвета за сигурност на ООН относно кандидатури от Африканския регион за длъжността координатор на специалната мисия на ООН в Либия.

Младенов е представител на световната организация за Близкия изток от 2015 г., припомня АФП. По време на мисията си той се сблъска с няколко предизвикателства - епизоди на напрежение между ивицата Газа и Израел, засилването на израелската заселническа политика, вътрешни разделения между палестинците и влошаване на хуманитарната ситуация в Газа.

Той проведе, заедно с Египет, редица дискусии, за да бъде избегната ескалация на напрежението. По време на неговия мандат не е имало война между Израел и ивицата Газа.