Палестинското ръководство вече няма да работи с пратеника на ООН за мир в Близкия Изток Николай Младенов, заяви високопоставен служител в четвъртък, обвинявайки го, че е прескочил ролята си, търсейки сделка между Израел и ислямисткото движение "Хамас", съобщава AFP, цитирана от Агенция "Фокус".

Ахмед Майдалани, член на Изпълнителния комитет на Организацията за освобождение на Палестина, заяви, че е информирал генералния секретар на ООН, че пратеникът Николай Младенов е "вече неприемлив" за палестинското правителство.

Младенов "надхвърли ролята си" в търсенето на споразумения между Израел и съперничещата палестинска фракция "Хамас", която контролира Газа, каза той, като добави, че действията му са повлияли на "палестинската национална сигурност и единството на нашия народ".

Засега Николай Младенов не е коментирал това изявление. Няма и потвърждение от Организацията на обединените нации.

Младенов, заедно с Египет, търси дългосрочно споразумение за примирие между "Хамас" и еврейската държава, без да включва международно признатото правителство на палестинския президент Махмуд Абас в непреките преговори.

Разговорите са спрели, отчасти поради натиск от страна на Абас, но във вторник бе постигнато малко споразумение с посредничеството на ООН за финансиране на необходимите доставки на гориво за Газа в продължение на шест месеца от страна на Катар.

Правителството на Абас не участва в това споразумение и стратегията на Младенов разгневи палестинските политици.