Ключът на договора Израел - ОАЕ може да е мир в Палестина. Това е първото ново споразумение, което нормализира отношенията между двете страни. То е важно, защото създава две невероятни възможности за региона - от една страна, борбата с радикализацията и общи действиея срещу вируса COVID-19, и на второ място, общи действия за решаване на Палестинския въпрос, без което траен мир не може да има. Това коментира Николай Младенов, специален координатор на ООН за мирния процес в Близкия Изток, пред БНТ.

Мирното споразумение ще бъде подписано в Белия между Израел и Обединените Арабски Емирства, а на събитието във Вашингтон ще присъства и външният министър на Бахрейн, който ще подпише също споразумение за нормализиране на отношенията с Израел.

"Това споразумение изпраща сигнал за сътрудничество в регион, който е раздиран от конфликти, допълни Николай Младенов. - От самото началото на американските действия, една от големите заплахи, е анексирането от Израел на окупираните територии на Западния бряг. Със споразумението се сложи край на това, така че интересът от гледна точка на САЩ, е свързване на контакти и сътрудничество между техни партньори в региона."

По думите му, това е много повече от сделка и представлява разкриване на потенциала в сътрудничеството между две доста сериозни икономики.

"Палестинската държава се чувства изолирана и това е сериозен проблем, който трябва да бъде преодолян. За съжаление, през последните години той е в пълна стагнация затова и една от основните точки в споразумението е спиране на анексирането на окупираните територии на Западния бряг", категоричен е дипломатът.

На всички е ясно от години, че Израел, ОАЕ и другите страни от Близкия Изток имат общо разбиране за тяхната сигурност, така че няма да се развие само икономическото сътрудничество. От моя гледна точка, един от най-съществените рискове е икономическата маргинализация в целия регион. Връзката с политическите елити може да бъде възстановена само с много сериозни действия относно социално-икономическата политика в този регион. Потенциалният ефект от това споразумение е в засилването на онези държави, които защитават толерантността. В момента нито палестинската власт, нито израелското правителство имат интерес от нагнетяване на напрежението в този регион и именно това може да е ключът в споразумението, което има огромен потенциал", каза още Младенов.