Специалният представител на ООН за Близкия изток Николай Младенов е на път да стане новият пратеник на световната организация в Либия. Това стана възможно, след като Африка се отказа неин представител да бъде назначен на поста и след над осем месеца разделения в Съвета за сигурност, съобщи Франс прес.

"Африка няма да блокира тази номинация", каза пред АФП дипломат, пожелал анонимност.

Последният пратеник на ООН в Либия бе ливанецът Гасан Саламе. Той подаде оставка в началото на март по здравословни причини. Оттогава е заместван от американката Стефани Уилямс, която успя да съдейства за постигането на споразумение за произвеждане на избори в Либия през декември 2021 г.

Младенов е представител на световната организация за Близкия изток от 2015 г. По време на мисията си той се сблъска с няколко предизвикателства - епизоди на напрежение между ивицата Газа и Израел, засилването на израелската заселническа политика, вътрешни разделения между палестинците и влошаване на хуманитарната ситуация в Газа.

Той проведе, заедно с Египет, редица дискусии, за да бъде избегната ескалация на напрежението. По време на неговия мандат не е имало война между Израел и ивицата Газа.