Специалният координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов осъди плановете на Израел за строеж на над 2300 жилища за еврейски заселници на Западния бряг (по-голямата част от Палестинската автономия), предаде ТАСС.

"През последните два дни израелските власти са одобрили придвижването на следващи етапи на строежа на около 2400 жилищни единици в селища в зона "С" на Западния бряг. Разширяването на селищата няма юридическа сила и е грубо нарушение на международното право. Като съдейства на анексирането на Западния бряг, този процес подронва шансовете за създаване на палестинска държава въз основа на съответните резолюции на ООН в рамките на решението с две държави. Това строителство трябва да се прекрати незабавно и изцяло", се казва в изявление на Младенов, цитирано от ТАСС.

В понеделник и вторник израелските власти дадоха окончателно разрешение за строеж на 838 жилищни единици за еврейски заселници на Западния бряг, а строителните планове за още 1466 квартири и еднофамилни домове са преминали начален етап на съгласуване.

Продължаващият строеж на жилища в еврейски селища е смятан за едно от основните препятствия пред решаването на израелско-палестинския конфликт, отбелязва ТАСС.