Американските въоръжени сили нанесоха ответни прецизни въздушни удари в Ирак след едностранно нападение с дрон, извършена по-рано днес от съюзнически на Иран бойци, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на изявления на официални лица.

Американските военни са нанесли ударите към 1:45 ч. по Гринуич, при което вероятно са убили "няколко бойци на "Катаиб Хизбула" и са унищожили множество съоръжения, използвани от групировката.

"Целта на тези удари е да се потърси отговорност от онези елементи, които са пряко отговорни за нападенията срещу коалиционните сили в Ирак и Сирия, и да се намали способността им да продължат нападенията. Винаги ще защитаваме нашите сили", се казва в изявление на генерал Майкъл Ерик Курила, ръководител на Централното командване на САЩ.

По-рано американска база в иракския град Ербил, в която се намират американските сили, беше атакувана от еднопосочен дрон, което доведе до раняването на трима американски военнослужещи, един от които е в критично състояние. Пентагонът не разкри други подробности за нападението.

"Моите молитви са със смелите американци, които бяха ранени", заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

От Съвета за национална сигурност към Белия дом съобщиха, че президентът Джо Байдън е бил информиран за нападението през нощта и е наредил на Пентагона да подготви варианти за реакция срещу отговорните лица. "Президентът няма по-висш приоритет от защитата на американските военнослужещи, които служат, изложени на опасност. САЩ ще действат в избрано от нас време и по избран от нас начин, ако тези атаки продължат", заяви говорителката на Съвета за национална сигурност Ейдриън Уотсън, цитирана от Ройтерс

Последното нападение срещу американски войски беше извършено след месеци на ескалация на заплахите и действията срещу американските сили в региона след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, което предизвика опустошителната война в Газа. САЩ обвиняват Иран, който финансира и обучава "Хамас", за нарастващото насилие от страна на свързани с Техеран групировки в региона, включително за нападенията на йеменските хуси срещу търговски и военни кораби в Червено море, припомня АП.