Американските военни части в Ирак и Сирия са били атакувани с ракети и дронове четири пъти в рамките на няколко часа, заяви представител на Пентагона, като посочи, че няма пострадали или материални щети, предаде Ройтерс.

Американският военен, пожелал да остане анонимен, каза, че вчера два обекта на силите на САЩ и международните им съюзници в Североизточна Сирия са били подложени на нападения с множество ракети и един дрон.

Към военновъздушната база Аин ал Асад, разположена западно от иракската столица Багдад, също са полетели дронове. Безпилотен летателен апарат е атакувал и американска база до летището в град Ебрил в Северен Ирак.

Отговорност за нападенията пое групировката "Ислямска съпротива в Ирак". Според анализатори това е обединение от няколко иракски милиции, свързани с Иран.

Нападенията бяха извършени само ден след като САЩ нанесоха удари по бойци от групировката "Катаиб Хизбула", базирани на юг от Багдад. Действията на американската армия бяха осъдени от иракското правителство, което заяви, че те водят до ескалация и нарушават суверенитета на страната.