След посещението си на Западния бряг ръководителят на американската дипломация Антъни Блинкън направи днес изненадваща визита в Багдад, където обсъди с иракския министър-председател Мохамед Шия ас Судани рисковете от удължаване на войната между Израел и палестинското движение "Хамас", предадоха Франс прес и БТА.

Посещението на Блинкън в Ирак, обявено от канцеларията на иракския министър-председател, не беше оповестено предварително от съображения за сигурност. То идва в момент, в който от началото на войната между Израел и "Хамас", започнала на 7 октомври с безпрецедентно нападение на "Хамас" на израелска територия, ракетни и безпилотни нападения са насочени срещу иракски бази, в които са разположени американски войски и войски от международната антиджихадистка коалиция.

Вашингтон обвинява Иран, че е замесен в тези нападения, които са насочени и срещу американските войски в съседна Сирия. Повечето от нападенията бяха заявени от група, наречена "Ислямска съпротива в Ирак", в канали в "Телеграм", свързани с иракски фракции, близки до Иран.Според данни на Пентагона от петък, между 17 октомври и 3 ноември са извършени около 17 нападения в Ирак и 12 в Сирия. В Ирак са разположени около 2500 американски войници. Тяхната мисия е да съветват иракските си колеги в борбата срещу джихадистката групировка "Ислямска държава".

Судани осъди нападенията и увери, че се провеждат "разследвания" за установяване на извършителите. Блинкън нарече днес нападенията "абсолютно неприемливи".

По-рано днес Блинкън обсъди с кипърския президент Никос Христодулидис създаването на хуманитарен морски коридор между Кипър и ивицата Газа.

Христодулидис проведе телефонен разговор и с йорданския крал Абдула, посветен на събитията в Близкия изток и отношенията между Европейския съюз и Йордания, предаде кипърската агенция КНА.

Правителственият говорител на Кипър Константинос Летимбиотис съобщи в социалната мрежа "Екс", че Христодулидис и Абдула са обсъдили подробно инициативата на Кипър за създаване на морски коридор за предоставяне на хуманитарна помощ от острова към Газа.

Отбелязани са и отличните отношения между Кипър и Йордания, които могат да допринесат за усилията за деескалация на кризата и за стабилността в региона. В същия контекст са обсъдени и отношенията между ЕС и Йордания и как тяхното по-нататъшното укрепване може да допринесе за постигането на стабилност в региона и деескалация на кризата.