Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви днес, че страната му налага санкции на Иранската национална банка (централната банка на Иран), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тръмп съобщи новината пред журналисти в Белия дом, без да навлиза в подробности за санкциите. "Току-що наложихме санкции на националната банка на Иран. Току-що го направихме", каза той.

Президентът на САЩ отбеляза, че това са санкциите на най-високо ниво, налагани някога срещу държава. Иран е финансово съсипан, увери той, цитиран от ДПА.

Какво означават санкциите за Иран

Министерството на финансите на САЩ представи най-новите санкции срещу Иран, които бяха обявени по-рано днес от президента Доналд Тръмп, предаде ДПА.

Наказателните мерки са насочени най-вече срещу иранската централна банка и суверенен фонд.

Авоарите на банката в САЩ са замразени, финансовата институция е обект и на второстепенни санкции.

Американският министър на финансите Стивън Мнучин заяви, че банката е последният източник на средства за Техеран. Новите санкции, въведени от САЩ, прекъсват всички източници на финансиране за Иран, увери той.

Министерството на финансите на САЩ предупреди останалите страни, че ако нарушат американските санкции, рискуват "непокътнатостта на финансовите си системи".

Иранската централна банка финансира Корпуса на гвардейците на Ислямската революция и неговото елитно подразделение за задгранични операции Ал Кудс, както и ливанската групировка Хизбула, отбеляза МФ на САЩ в свое съобщение.

Санкции се налагат и на Националния фонд за развитие на Иран и на компанията Етемад Теджарат Парс, съобщи ТАСС.

"Иранската централна банка и Национален фонд за развитие привидно бяха предназначени да пазят благоденствието на иранския народ, но вместо са използвани от този корумпиран режим за прехвърляне на иранските резерви от чуждестранна валута на терористични" групировки, които са негови протежета, каза американският министър на финансите Стивън Мнучин.

Ройтерс отбелязва, че компанията Етемад Теджарат Парс е използвана за укриване на финансови трансфери за ирански покупки в сферата на отбраната.

Новината за санкциите дойде няколко дни след като бяха извършени атаки срещу саудитски петролни инсталации, които, според Вашингтон, са били извършени от Иран - обвинения, които Техеран отхвърля, посочва Франс прес.

Попитан днес за възможността за военен отговор на Иран, Тръмп отговори, че "САЩ винаги са подготвени и че военен удар винаги е възможност", предаде Ройтерс.

Той призова Иран да се откаже от тероризма. Когато иранците "ни атакуват, то няма начин те да победят", подчерта Тръмп.

Първа реакция от Техеран

Въвеждането на новите американските санкции срещу Централната банка на Иран предполага, че Вашингтон няма друг начин за оказване на натиск върху Техеран, заяви ръководителят на иранската централна банка Абдулнасър Хемати.

"Многократните санкции срещу Централната банка от правителството на САЩ показват колко празни са ръцете им по отношение на търсенето на начини за оказване на натиск срещу Иран", каза Хемати.