Съединените щати не искат война с Иран, заяви американският президентът Доналд Тръмп. Пред журналисти, той обяви, че е възможно Иран да стои зад атаката срещу Саудитска Арабия през уикенда:

"Казах, че мислим, че знаем кой е отговорен за атаките. Но не съм посочвал никого. Изглежда обаче, че е бил Иран".

Според него петролът не е поскъпнал чак толкова много след нападенията срещу саудитските петролни съоръжения.

Пред журналистите, Тръмп добави в коментар и че Съединените щати имат различни варианти за ответни действия след нападенията, но не уточни какви са те. Възможно е Съединените щати да помогнат на Саудитска Арабия, добави американският президент, както и уточни, че това не означава, че Вашингтон е обещал закрила на Рияд.

По-рано американският държавен секретар Майк Помпео заяви,че няма доказателства, че атаката срещу петролните инсталации е извършена от йеменски бунтовници и обвини директно Техеран за нападението.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената на Конгреса на Съединените щати Мич Макконъл също обвини Иран за нападенията през уикенда срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия и поиска международни ответни действия, предаде Ройтерс.

Много сенатори и членове на Камарата на представителите побързаха да отправят обвинения към Иран, следвайки примера на президента. Те обаче се отнесоха сдържано към възможността за американски военни действия, особено преди да имат пълна яснота за извършителя на атаките, посочва Ройтерс. Законодатели подчертаха, че Конгресът, а не президентът, има правото да обявява война и предупредиха да не се предприемат никакви прибързани военни действия.

Междувременно, стана ясно, че Саудитска Арабия ще покани международни експерти и служители на ООН за разследване на атаките срещу нейната най-голяма рафинерия, довели до срив на петролните доставки от кралството. По първоначални данни, нападенията са засегнали около половината от петролното производство на кралството.

Атаките срещу саудитски петролни инсталации доведоха и до рязък скок в цените на различните видове суров петрол. В рамките на вчерашния ден лондонският сорт Брент скочи с 14,6 процента до над 69 долара за барел. Това е най-голямото дневно увеличение на цената на сорта, откакто тя има обозначителен характер, според Блуумбърг. А американският лек суров петрол поскъпна с 14 процента до почти 63 долара за варел.

Поскъпването се дължи на факта, че атакуваните саудитски петролни инсталации осигуряват 5 процента от глобалното производство на петрол. Основните индекси на водещите фондови борси в Европа се понижиха в края на сесията в понеделник. Инвеститорите все още осмислят ескалацията на напрежението в Близкия изток след атаките над петролното производство в Саудитска Арабия, съобщи Си Ен Би Си.