САЩ наложиха днес санкции срещу голяма мрежа от фирми, кораби и физически лица, ръководени от иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция и доставили на Сирия петрол за десетки милиони долари в нарушение на американските санкции, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Сред физическите лица са бивш ирански министър на петрола и неговият син. Санкционирани са и дъщерни компании на индийска фирма, които имат дял в "Адриан Даря" - иранския танкер, който плава из Средиземно море, след като бе освободен от гибралтарските власти, се казва в съобщението на министерството на финансите на САЩ. Ведомството заявява, че елитното формирование "Ал Кудс" към революционната гвардия и ливанската шиитска групировка "Хизбула" са се обогатили само през тази пролет с над 750 млн. долара от доставки на ирански петрол и петролни продукти, главно за Сирия.

Службата за контрол върху чуждестранните активи към министерството е блокирала всички активи в САЩ на санкционираните и е забранила на американските граждани и компании да влизат в делови отношения с тях, предаде Ройтерс.

ТАСС цитира днешно съобщение на Държавния департамент на САЩ, в което се обявява награда до 15 млн. долара за информация, която би помогнала за "разрушаването на финансовите механизми" на Корпуса на гвардейците на ислямската революция и неговите подразделения.