Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заплаши, че всякакъв военен удар на САЩ и Саудитска Арабия срещу Иран ще доведе до пълномащабна война, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Министърът каза това в интервю, излъчено днес от Си Ен Ен.

Думите на Зариф бяха в отговор на изявлението на американския държавен секретар Майк Помпейо, че атаката срещу саудитски петролни съоръжения е "акт на война".

САЩ обвиняват Иран, че стои зад атаката. Техеран отрича да е замесен, отбелязва агенцията.

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси поеха отговорност за атаката, предизвикана, според тях, от дългогодишната намеса на Саудитска Арабия в конфликта в Йемен, който отне живота на десетки хиляди хора. Експерти обаче заявиха пред АП, че крилатите ракети, използвани при атаката, не биха имали достатъчен обсег, за да поразят целите си, ако бяха изстреляни от Йемен.

Наред с това Зариф отбеляза в туит, че Помпейо се опитва да отложи издаването на визи на иранската делегация на предстоящата годишна сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Министърът упрекна държавния секретар Помпейо, че се опитва да не спази задълженията на САЩ да издадат визи за делегати на ООН, като си приписва правото сам да се произнася по въпроса, но не уточни дали отлагането има нещо общо с американските санкции срещу него, въведени в началото на юли.

"Исторически урок, възможно, за моя нов колега е, че Нелсън Мандела е бил в американския списък на терористи до 2008 г., 15 години след получаването на Нобелова награда за мир", написа Зариф в Туитър.

Хардлайнер, който не иска война

Въпреки че говори като хардлайнер за американската военна мощ, президентът на САЩ Доналд Тръмп като цяло държи САЩ настрана от международни конфликти, отбелязват Джонатан Лемайър и Зеке Милър от Асошиейтед прес. Говорейки пред репортери в Лос Анджелис в сряда, Тръмп видя "ярък знак за сила" в това, че не е отишъл по-далече в противопоставянето срещу Иран от налагането на нови санкции. "Какво ни донесе нахлуването в Ирак?", попита президентът, и добави, че войните "е много лесно да бъдат започнати". Що се отнася до Иран, отбеляза той, "ако се налага да предприемем нещо, ще го направим без колебание". 

Той иска да вилнее, да изглежда страшен, и да преодолява неувереността си, иска да бъде в центъра на вниманието. Но след твърдия му тон не следват силни военни мерки. В крайна сметка наклонностите му са по-скоро на гълъб, отколкото на ястреб, казва Тим О'Брайън, биограф на Тръмп.