Американският държавен секретар Майк Помпейо, който е на път за Саудитска Арабия, нарече атаката срещу важни петролни съоръжения в кралството "акт на война", обвинявайки за пореден път Иран, съобщиха Франс прес и ДПА.

"Това беше иранско нападение", заяви пред придружаващите го журналисти ръководителят на американската дипломация и каза, че то носи почерка на аятолах Али Хаменей, иранския върховен лидер.

В Джеда Помпейо се очаква да обсъди със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман атаките срещу петролните инсталации на саудитската петролна компания Арамко.

По-рано Тръмп обяви, че е инструктирал кабинета си да изготви налагането на нови санкции срещу Техеран във връзка с обвиненията, че Иран стои зад атаките върху петролните рафинерии в Саудитска Арабия.

Външният министър на Иран Джавад Зариф заяви, че обявените от президента на САЩ нови санкции срещу страната доказват, че Вашингтон нарочно цели да ощети цивилните.

"Ходът на президента Доналд Тръмп беше признание за това, че САЩ нарочно поставя като цел обикновените граждани", написа Зариф в "Туитър", като добави, че мерките на Белия дом са "нелегални" и "нечовешки".