Ръководената от САЩ военноморска коалиция днес започна официално мисията си за защита на корабоплаването във водите на Персийския залив - район от ключово значение за доставките на петрол по света, в който през последните месеци бяха извършени нападения срещу петролни танкери, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вашингтон призова за създаването на коалицията след поредица атаки в Залива, за които беше обвинен Иран. Техеран отрича да е извършил нападенията.

Операция "Сентинъл", която има за цел да гарантира корабоплаването в Персийския залив и Оманско море, е отбранителна мярка и не заплашва никого, увери днес вицеадмирал Джим Малой, командващият американските военноморски сили в Близкия изток, на церемония в командния център на мисията в Бахрейн.

Тази операция не съдържа нападателен елемент, освен ангажимента за взаимна отбрана в случай на атака, подчерта той и добави, че ангажиментът на САЩ в района ще трае, докато е налице заплаха.

Първи в предложената коалиция се включи през август Бахрейн, където е базиран Пети американски флот. През септември към начинанието се присъединиха Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Великобритания и Австралия са главните западни страни, съгласили се да изпратят военни кораби да ескортират търговските съдове в Залива. Най-новият член на коалицията е Албания, която стана част от нея на 1 ноември.

Повечето европейски страни отказаха да участват, опасявайки се, че това би навредило на усилията им да спасят споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г., заплашено да се разпадне след излизането на САЩ от него през 2018 г.

Каква ще е ролята на САЩ

Съединените щати ще извършват наблюдателни дейности и ще предоставят разузнавателна информация на корабите от коалицията които ще патрулират в невралгични морски пътища като Ормузкия проток и протока Баб ел Мандеб. Това каза неотдавна ген. Джоузеф Дънфорд, председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ. Той отбеляза, че ако се наложи ескортиране на търговски кораб от дадена страна, операцията ще бъде поверена на военни плавателни съдове от същата страна.

Каква контракоалиция предложи Техеран

На 23 септември президентът на Иран Хасан Рохани призова всички страни от Персийския залив да подкрепят инициативата на страната му за гарантиране на сигурността на мореплаването в региона.

Два дни по-късно, на 25 септември, той представи проекта "Ормузка мирна инициатива" на сесията на Общото събрание на ООН. Тогава иранският президент обясни, че коалицията ще бъде създадена на базата на принципите и задачите на ООН при условие на диалог, уважение на суверенитета на участващите страни, спазване на международното право, отказ от агресия и ненамеса във вътрешните работи на участващите страни.

В този дух на 4 ноември Рохани изпрати на саудитския крал Салман послание, посветено на сътрудничеството в областта на регионалната сигурност.

"За постигане на мир ни е необходимо колективно сътрудничество", отбеляза по този повод правителственият говорителят Али Рабии.