Полша може да подкрепи водената от САЩ военна мисия за защита на корабоплаването в Залива, след като наскоро Иран арестува петролен танкер под британски флаг в Ормузкия проток. Това заяви полският външен министър Яцек Чапутович, цитиран от ДПА и БТА.

"Знаем, че ситуацията изисква отговор", каза Чапутович в интервю, без да уточнява естеството на потенциалната помощ. "Възможна е някакъв вид полска помощ за американските и британските усилия", посочи външният министър Чапутович.

Влошаването на сигурността в тесния воден път край Иран, който е от жизнено значение за производителите на петрол в Близкия изток, става на фона на повишаване на напрежението между Иран, Великобритания и САЩ. Германия отказа да участва във водената от САЩ мисия и се обяви в подкрепа на европейска наблюдателна мисия. Германското правителство се опасява, че стратегията на САЩ за оказване на "максимален натиск" върху Иран може да доведе до ескалация на кризата.

Полша следва политиката на САЩ в Близкия изток и по иранската ядрена сделка, от която Вашингтон се оттегли, но същевременно вярва, че ЕС трябва да е "по-отворен към американските доводи", изтъкна Чапутович.

"Ако има разделение между ЕС и САЩ, това не е добре за Полша или за Централна Европа. Затова се опитваме да поддържаме трансатлантическата връзка и да изглаждаме разделението", заяви полският външен министър. "Би било много лошо, ако САЩ загубят интерес към Европа", добави Чапутович.