Вашингтон забрани днес на американските авиокомпании да минава през контролираното от Техеран въздушно пространство над Персийския и Оманския залив, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Ограниченията се въвеждат заради "засилване на военните действия и нарастващото политическо напрежение в региона, което представлява риск за операциите на американската гражданска авиация", посочи Федералното управление за гражданска авиация на САЩ.

Холандската авиокомпания Ка Ел Ем (KLM) също няма да лети над Ормузкия проток до ново нареждане, предадоха световните агенции. В изявление на компанията се казва, че това решение се взима от съображения за сигурност и повод е инцидентът с американския военен дрон, свален от Иран.

Австралийската компания Кантас (Qantas) каза, че нейните самолети ще минават по други трасета в Близкия изток, за да избегнат Оманския залив и Ормузкия проток, предаде ДПА. Промяната ще засегне полетите между Лондон и Австралия и няма да повлияе на продължителността им, се уточнява в изявление на компанията.

Компаниите Малейжа еърлайнс (Malaysia Airlines) и Сингапур еърлайнс (Singapore Airlines) също обявиха, че променят маршрутите на полетите си, за да избегнат рисковата зона, предаде Ройтерс.

Германската авиокомпания Луфтханза (Lufthansa) днес също каза, че самолетите й няма да прелитат над Ормузкия проток и Оманския залив, предаде Асошиейтед прес.

Подобно решение обявиха също Бритиш еъруейз (Britisch Airways), Емирейтс (Emirates) и Етихад (Etihad).