Американските обвинения, че Иран стои зад атаките срещу два петролни танкера в Оманския залив, са безпочвени, заяви днес Техеран и обвини САЩ в "дипломатически саботаж". Безпочвени са обвиненията на първия американски дипломат Майк Помпейо, заяви в комюнике иранското външно министерство.

"Да обвини Иран в подозрителните и злополучни инциденти с петролните танкери изглежда е най-простото нещо за г-н Помпейо и другите американски власти", каза говорителят на министерството Абас Мусави. Той изтъкна, че страната му, която "отговаря за гарантирането на сигурност в Ормузкия проток", се е притекла на помощ на бедстващите кораби и е спасила екипажите.

САЩ незабавно използваха възможността да отправят обвинения срещу Иран - без никакви фактически или свързани с обстоятелствата доказателства, и това откроява с пълна яснота факта, че (Вашингтон и арабските му съюзници) са минали към план Б - дипломатически саботаж и прикриване на своя икономически тероризъм срещу Иран, цитира агенцията пост, качен по-рано в Туитър от иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф.