Американските войски ще се завърнат в петролното кралство в Персийския залив на фона на силно напрежение с Иран и нови инциденти в региона. Това се случва за първи път, откакто те напуснаха Саудитска Арабия през 2003 г. Това е и първото подобно разполагане от изтеглянето на американските войски от саудитска територия, намирали се там в продължение на 12 години и по време на две войни срещу Ирак (1991 и 2003 г.).

Дали това разполагане вещае нов конфликт в Залива?

Подготовка за война

Крал Салман се съгласи да приеме американски сили, за да повиши нивото на двустранното сътрудничество, да защити сигурността и стабилността в региона и да гарантира мира", посочи в петък миналата седмица саудитското министерство на отбраната. Това "ще има допълнителен възпиращ ефект и ще укрепи способността ни за защита на нашите интереси в региона, в условията на възникващи и достоверни заплахи", посочи Сентком, централното командване на всички родове войски, което отговаря за американските военни операции в Персийския залив. Но за Андреас Крийг, преподавател в Кингс колидж в Лондон, това разполагане е част от "демонстрация на сила и от усилията на САЩ да увеличат военните си варианти в случай на удар срещу Иран". От май насам Вашингтон обвини Иран в поредица от саботажи и нападения, насочени срещу шест кораба в стратегическия район на Залива, което Техеран отрича.

В петък напрежението се покачи с още една степен, след като Иран обяви, че е "задържал" петролен танкер, плаващ под британски флаг, в Ормузкия проток след 24 часа полемика с Вашингтон за "ирански" дрон, който американците казват, че са унищожили. Напрежението между Техеран и Вашингтон се изостри след едностранното американско оттегляне от ядреното споразумение от 2015 г. и възстановяването на американските икономически санкции, които много навредиха на Иран.

Не се съобщава колко ще са американските войници, които ще бъдат разположени в Саудитска Арабия, но според американските медии става дума за 500 войници, които ще бъдат разположени във военновъздушната база "Принц Султан".

"500 американски войници в Саудитска Арабия, това трудно може да се приеме за укрепване (на войските), особено с оглед на война с Иран", смята Крийг. "Тези войници са там, за да подготвят военно-въздушната база "Принц Султан" за евентуално разполагане на въздушна ескадрила", посочва той. Близо 200 американски самолети бяха базирани в "Принц Султан", на около 80 километра южно от Рияд, в разгара на операциите между 1991 и 2003 г.

Какво е посланието?

Според експерти, обявеното разполагане има за цел да засили връзките - особено в отбраната, между Вашингтон и Рияд, в които тази година се появи напрежение.

"Саудитците казват: ако останете с нас, ние ще останем на ваша страна", обяснява Джеймс Дорси, изследовател във висшето училище за международни изследвания "С. Раджаратнам" в Сингапур. "Американците искат да кажат: можете да разчитате на нас", продължава той. Администрацията на американския президент Доналд Тръмп е под натиск от Конгреса заради твърде отстъпчивия начин, по който е реагирала според някои от членовете му на убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул през октомври миналата година.

По време на посещение в четвъртък във въздушната база "Принц Султан" началникът на Сентком генерал Кенет Макензи обеща да "работи енергично" за гарантиране на сигурността на морския транспорт в Залив. Неговото посещение стана ден след блокирането от Камарата на представителите в САЩ на продажба на оръжие за 8,1 милиарда долара на саудитското кралство и на други съюзници - решение, на което президентът Тръмп вероятно ще наложи вето.

Надежден партньор ли е МБС?

В началото на април американският Конгрес вече одобри резолюция, в която призовава Тръмп да прекрати всякаква помощ за коалицията, водена от саудитската армия, която от 2015 г. участва във войната в Йемен срещу близки до Иран бунтовници. След намесата на коалицията конфликтът взе близо 10 000 жертви и предизвика "най-тежката хуманитарна криза в света", а милиони хора са заплашени от глад" според ООН. Въпреки критиките Доналд Тръмп възхвалява отличните си отношения с престолонаследника Мохамед бин Салман (наричан МБС), авторитарният саудитски управник, който е и министър на отбраната. За МБС, разполагането на американски войски "подчертава, че САЩ остават важен гарант за сигурността и са ангажирани със сигурността на Саудитска Арабия", подчертава Крийг. Според него, "за МБС е важно да покаже, че е подходящ партньор за Вашингтон по отношение на сигурността", докато около 35 000 американски войници се намират в други страни от Залива, главно в Катар (10 000), както и в Кувейт и Бахрейн, главна база на Пети американски флот.

превод: БТА