Сръбският президент Александър Вучич и косовският премиер Албин Курти ще се срещнат днес в Брюксел в рамките на диалога на високо равнище между Белград и Прищина. На разговорите ще присъстват върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел и специалният пратеник на ЕС за диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак.

Ще бъдат обсъдени текущи въпроси, като стремежът е да се намали сегашното напрежение в Косово, съобщи БТА.

Целта на срещата е да се намери начин за напредък в диалога и постигане на всеобхватно решение за нормализация на отношенията между Белград и Прищина, се посочва в съобщение на Европейска служба за външна дейност.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 година след близо десетилетие бунтове срещу Белград, който все още не признава независимостта на някогашната си област, въпреки че над 100 държави вече са я признали.

Напрежението в Косово се повиши в началото на месеца, когато сърбите в северната част блокираха пътищата към гранични пунктове със Сърбия в знак на протест срещу решението на косовското правителство от първи август да им се издава "входно-изходен документ", заменящ на територията на Косово личните им карти, издадени от Белград. Също така от първи август трябваше автомобилните регистрационни табели, издадени в Сърбия, да бъдат сменени с косовски. Прищина обяви, че мерките са реципрочни.

Ситуацията се успокои, след като Курти, под натиска на САЩ и Европейския съюз, се съгласи да отложи влизането в сила на разпоредбите за първи септември, в резултат на което блокадите бяха вдигнати.

Ситуацията е взривоопасна, коментира тази седмица пред "Файненшъл таймс" високопоставен служител на ЕС.

Следим Украйна, разбира се, но също сме много обезпокоени за Балканите, допълни той.

Етническите сърби представляват 5 процента от 1,8-милионното население на Косово, от което албанците са 90 процента.

Около 50 000 от косовските сърби живеят в Северно Косово, близо до границата със Сърбия. Останалите 40 000, които живеят на юг от река Ибър, използват издадени от правителството на Косово регистрационни номера.

Сърбия отрича да нагнетява напрежение в Косово, като обвинява Прищина, че потъпква правата на сръбското малцинство, отбелязва Ройтерс.

Сръбският президент Александър Вучич заяви по-рано този месец, че ще отиде в Брюксел за диалога с Прищина, но не очаква нищо от него и не знае за какво би разговарял с Курти.

Той каза също, че Прищина иска да атакува Северно Косово, където живеят предимно косовски сърби, и че под прикритието на борба с престъпността подготвя ликвидирането на сърби.

Курти пък отговори на това изявление с коментар, че когато Белград говори за насилие и убийства, все едно говори за себе си, а не за Косово.

Освен това в интервю за Ройтерс миналата седмица Курти каза, че Прищина е готова да се противопостави на евентуално нападение от страна на Сърбия, тъй като изострянето на споровете със сръбското малцинство може да доведе до нов въоръжен конфликт.

На фона на тази реторика ЕС предупреди, че за всяка ескалация на напрежението отговорни ще бъдат високопоставените представители на Прищина и Белград.

Виолета Хаджоли от Косовския демократичен институт посочва пред сръбската секция на радио Свободна Европа, че Европейският съюз не може да направи нищо повече в този момент, т.е. може само да призове двете страни да избягват подстрекателските изявления.

"Подстрекателската реторика естествено вреди на атмосферата на преговорите между Косово и Сърбия и на възможностите за напредък в този процес", казва Хаджоли.

Очакванията от срещата не са големи, коментират медиите в Белград.

Драган Джуканович от Центъра за външна политика също казва, че няма големи очаквания за утрешната среща.

Следейки развитието на диалога Белград-Прищина от тази среща по същество нищо не може да се очаква, освен евентуално подписване на документ за изчезналите лица, каза той пред "Свободна Европа".

С посредничеството на Европейския съюз Косово и Сърбия водят диалог за нормализиране на отношенията си от 2011 г. Подписани са около 30 споразумения, но повечето не са изпълнени.