Съпругата на украинския президент Володимир Зеленски Олена съобщи днес, че е дала положителна проба за коронавирус, но тестовете на държавния глава и двете им деца са отрицателни, предаде Ройтерс.

"Неочаквана новина. Особено предвид това, че аз и семейството ми спазваме всички правила - маски, ръкавици и минимум контакти", написа Олена Зеленска във Фейсбук.

Тя уточни още, че се чувства добре, не е хоспитализирана, но се е изолирала от съпруга и децата си.

По-рано тази седмица стана известно, че украинският президент Володимир Зеленски ще трябва да плати глоба от 1250 долара за нарушаване на карантинните мерки заради коронавируса.  Снимка, направена миналата седмица, показва Зеленски и част от екипа му, седнали близко един до друг в кафене в град Хмелницки в Западна Украйна, без да носят маски. На кафенета в Украйна неотдавна бе разрешено да отворят с маси на открито и то с най-много 4-ма души на маса.

"Пихме страхотно кафе в Хмелницки - ароматно и вкусно", каза Зеленски след това. Президентът вече обяви, че ще си плати глобата, като обясни, че той и екипът му са били поканени от собственика на кафенето.

683 нови случая с коронавирус за последните 24 часа

В Украйна бяха установени 683 нови случая с коронавирус за последните 24 часа, след като вчера бе регистриран рекордният денонощен прираст от 689, съобщи днес украинският министър на здравеопазването Максим Степанов, цитиран от ТАСС.

За денонощието 16 човека са починали от Ковид-19, а 426 болни са се възстановили, добави министърът. По думите му броят на заразените в страната от началото на епидемията е 29 753 човека, от които 13 464 са оздравели и 870 са починали.

На 17 март в Украйна бе наложена карантина. За периода 22 май - 22 юни действа режим, в който регионалните власти имат правото да облекчават или удължават срока на ограничителните мерки. В страната вече функционира общественият транспорт, а от 5 юни бяха възобновени вътрешните пътнически полети.