Руската прокуратура иска да разпита агенти от разузнаването на САЩ и един бивш американски посланик в Москва във връзка с разследването за финансови престъпления на британски инвеститор в Русия, предаде Асошитейтед прес, цитирана от БТА.

Говорителят на руската Генерална прокуратура Александър Куренной направи това съобщение ден след срещата между президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин. На нея Путин предложи американски следователи да разпитат агентите от руското военно разузнаване, заподозрени в хакерска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Сега в замяна Русия иска да разпита американци, за които смята, че са замесени в престъпленията на британеца Уилям Браудър, отбеляза АП.

Агенцията припомни, че основателят на фонда "Хермитидж кепитъл" (Hermitage Capital) Браудър допринася за приемането в САЩ на т.нар. Закон Магнитски, който налага санкции на лицата, отговорни за смъртта в затвора на руския адвокат и борец с корупцията Сергей Магнитски.

ТАСС цитира говорителя на руската прокуратура, според когото "престъпната група на Браудър е изнесла от Русия в офшорки парични средства на обща сума 1,5 милиарда долара, от които средства са били преведени по сметки на Демократическата партия в САЩ най-малко 400 хиляди долара".

Говорителят Куренной добави, че вчера президентът Путин бил казал на пресконференцията в Хелзинки "400 милиона", но помолил лапсусът му да бъде коригиран.