Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) е задържала украински дипломат за получаване на секретна информация от бази данни на правоприлагащите органи и ФСС, предадоха световните агенции.

Украинският консул в Санкт Петербург Александър Сосонюк е бил задържан вчера по време на среща с руски гражданин, докато получавал информация с поверителен характер от базите данни на правоприлагащите служби и ФСС, посочи в изявление службата за сигурност, цитирана от Асошиейтед прес.

Пресслужбата на ФСС заяви, че действията на Сосонюк "са несъвместими със статута му на дипломатически служител и имат явен враждебен характер спрямо Руската Федерация", отбелязва ТАСС.

В изявлението си ФСС посочва, че по отношение на дипломата ще бъдат приложени мерки съгласно нормите на международното право. Според тези норми дипломатите се ползват с неприкосновеност в страната, в която работят, но може да бъдат лишени от право на пребиваване при нарушаване на закона или враждебни действия. Както следва от Виенската конвенция, приемащата държава може по всяко време да уведоми изпращащата държава, че ръководителят на мисията или друг дипломатически служител е персона нон грата и престоят му в страната е неприемлив. 

Александър Сосонюк

Снимка: Фейсбук профил на Александър Сосонюк

Задържането на дипломата става на фона на нарастващо напрежение между Русия и Украйна и засилване на руското военно присъствие по границата с Източна Украйна, контролирана от подкрепяни от Русия бунтовници, отбелязва АП.

"В съответствие със съществуващата практика и въз основа на принципа на реципрочност, украинската страна подготвя отговор на руски дипломати", каза зам.-министърът на външните работи на Украйна Евгений Енин.

Председателят на украинското външно министерство Олег Николенко каза, че консулът вече е на територията на дипломатическата мисия:

"Руските служители на реда задържаха служител на Генералното консулство на Украйна в Санкт Петербург за няколко часа. В момента той се намира в украинска дипломатическа сграда".