Русия и Индия ще подпишат договор за доставка на зенитно-ракетни комплекси С-400 за над 5 милиарда долара по време на посещението на президента Владимир Путин в Делхи на 5 октомври, съобщи президентският съветник Юрий Ушаков, цитиран от Франс прес и ТАСС, на които се позова БТА.

Преговорите между Делхи и Москва за тази система за ПВО се водеха от месеци, но бяха спъвани от заплахите на САЩ, че ще санкционират страни, които купуват руско въоръжение.

Индия беше заявила, че ще поиска от САЩ да направят изключение за нея, ако преговорите с Русия за С-400 завършат успешно, но в края на август американски официален представител заяви, че няма гаранция за подобно изключение. Сделката с Русия идва и в момент, в който Индия се надява да започне незабавно обсъждането на нови условия за двустранната търговия със САЩ (това изтъкна преди два дни президентът Доналд Тръмп).

През 2017 г. Конгресът на САЩ прие закон за санкции срещу Русия заради намесата й в Украйна, за която я обвинява Западът, и за предполагаемата й намеса в американските президентски избори. Този закон налага санкции на компании и държави, които сключват оръжейни договори с руски фирми.

По т.нар. Закон CAATSA - "За противодействие на противниците на Америка чрез санкции" САЩ наскоро за първи път наложиха санкции на чуждестранна организация, купила руско оръжие - и то именно противоракетна система С-400, както и руски изтребители. Министерството на финансите на САЩ, оторизирано да налага санкциите по този закон, наказа Китайския Департамент за подготовка на войските и снабдяването към Централния военен съвет на Китайската народна република и неговия ръководител Ли Шанфу.

Турция също купува ракетните системи С-400 и няма намерение да иска от когото и да е разрешение за това - по думите на президента Реджеп Ердоган. Вашингтон предупреди Анкара, че ако купи от Русия тези ракетни комплекси, САЩ може откажат да й продадат изтребители Ф-35.

Комплексът C-400 включва мобилен радар, команден център и ракетоносец, превозващ 4 ракети. Обсегът на ракетите е между 40 и 400 километра, а максималната височина, на която могат да достигнат далекобойните версии, е 185 километра - по същество те са насочени за борба с балистични ракети и сателити. Системата може да изстрелва по две ракети към една мишена, както и да следи до 80 цели едновременно (36 в по-старите версии).

По-рано се разбра, че Русия вече е доставила на Сирия системата за противовъздушна отбрана C-300.