Изявлението на руското министерство на отбраната, че САЩ увеличават броя на носителите на крилати ракети в близкоизточния район за удар срещу сирийските правителствени сили не отговаря на истината, заяви говорител на Пентагона, цитиран от БТА и ТАСС.

Ерик Пейхън каза това в отговор на молба от кореспондент на ТАСС да коментира твърдение на говорителя на руското отбранително ведомство Игор Конашенков.

"Това, което мога да ви кажа, е че руските съобщения за струпване на американски военен потенциал в Източното Средиземноморие не са нищо друго освен пропаганда. Те са неверни", каза Пейхън.

Това не означава, че САЩ не са готови да дадат отговор, ако президентът (Доналд Тръмп) нареди да се предприемат такива действия, отбеляза той.

Вчера Конашенков каза, че САЩ увеличават числеността на носителите на крилати ракети в района на Близкия изток за удар срещу сирийските правителствени сили след провокация с инсценирано използване на химически оръжия в провинция Идлиб.

"САЩ очакват руските кораби в Средиземно море да извършват маневри безопасно, професионално и съгласно международните закони и норми", каза Пейхън. "Както знаете не съобщаваме за бъдещите си военни действия или каква ще бъде реакцията ни на химическите атаки на (сирийския президент Башар) Асад, допълни говорителят на американското министерство на отбраната.