В един  ден две европейски страни съобщиха за покупка на американски системи за противоракетна отбрана (ПРО) "Пейтриът" - Швеция и Румъния. За северната ни съседка това е втора такава система, като се предвижда броят им да стигне седем.

Швеция ще подпише договор за закупуването на системи за ПРО "Пейтриът" от американската компания "Рейтиън" тази седмица, съобщи днес шведското радио, цитирано от Ройтерс и БТА.

Въпреки че не е член на НАТО Швеция има близки отношения с алианса и подсилва въоръжените си сили след десетилетия на пренебрегване в обстановка на нарастваща тревога от действията на Русия в Украйна и Крим, отбелязва Ройтерс.

Противовъздушната отбрана (ПВО) на Швеция не може да сваля балистични ракети и по тази причина е решила да купи четири ракетни комплекса и неизвестен брой ракети, съобщава шведското радио.

"Тази система е изпробвана в действие ... има редица други страни, който вече я притежават и ние очакваме първите доставки през 2021 г.", цитира думите на министъра на отбраната Петер Хултквист шведското радио.

Той съобщава, че Стокхолм официално ще подпише сделката утре.

През ноември м.г. Швеция започна преговори за покупката на тази система, като сделката по първоначални оценки е на стойност 10 милиарда крони (1,14 милиарда долара). Сделката включва възможност за закупуване на до 300 ракети, което ще покачи общата сума на близо 3 милиарда долара.

Основната десноцентристка опозиция подкрепи плана, въпреки че има различия за това как да бъде финансирана сделката.

Румъния на свой ред съобщи, че ще плати още 1 милиард долара за покупката на втората ракетна система "Пейтриът" от Съединените щати в началото на септември. Това каза министърът на отбраната Михай Фифор, цитиран от в. "Гъндул" и БТА.

Той уточни, че Румъния има необходимата сума, за да плати покупката.

"Миналата година купихме първата ракетна система Пейтриът. Сега сме готови да платим втората система. Вероятно през септември, щом получим писмото за съгласие от САЩ, ще направим това плащане", посочи министърът.

Фифор заяви също, че през септември ще посети САЩ, където ще се срещне с американския си колега Джим Матис.

Миналата година Румъния съобщи, че планира да купи от САЩ общо седем ракетни системи "Пейтриът" и необходимото оборудване за тях на обща стойност около 4,62 милиарда долара.

Досега 14 други страни са закупили системи "Пейтриът", сред които членките на НАТО Германия, Холандия и Полша. Неутрална Швейцария заяви, че извършва съпоставка на "Пейтриът" с други системи.

Израел също използва "Пейтриът" за своята ПВО. Именно с две такива ракети бе свален сирийски изтребител Су,  навлязъл 2 км във въздушното пространство на Израел на 24 юли.