Руското министерство на отбраната публикува видеоклипове с изпитания на нови бойни системи — "Авангард", "Сармата", "Кинжал", "Посейдон", "Буревестник" и "Пересвет", предаде РИА Новости.

Преди няколко месеца (на 1 март пред руската Дума) президентът Владимир Путин подчерта, че Западът не иска да обсъжда по същество с Русия предупрежденията за нарушаване на стратегическия военен баланс. В същото време Москва заяви на НАТО, че ще предприеме необходимите мерки за неутрализиране на заплахите от разгръщането на американската глобална система за противоракетна отбрана - в близост до границите на Русия.

"Никой ни не ни слуша, слушайте сега", каза Путин.

"Авангард"

Това е най-новата свръхзвукова ракета. Минутата видеоклип започва с инсталирането на ракетата на площадките за изстрелване, след което е показан нейният пуск. Филмът демонстрира отделянето на "Авангард"-а от ракетата носител и приближаването й до целта.

Уточнява се, че вече е започнало серийното производство, както и че е започнала подготовката за въвеждане в експлоатация.

"Сармат"

В минута и половина МО показва междуконтиненталната балистична ракета "Сармат" - вижда се транспортиране, инсталиране и пуск.

Може да се каже, че изпитанията, започнали през декември 2017 г., вече са завършили. Съобщава се, че през 2020 г. ракетата трябва да е готова за използване.

"Кинжал"

В 2-минутно видео се вижда как изтребител МиГ-31, снабден с "кинжал", излита от военното летище и пуска ракетата.

Самолети МиГ-31, снабдени с кинжали, извършват планово дежурство над Каспийско море от 18 април 2018 г.

"Посейдон"

Видеото показва изстрелване на ракетата от подводница и поразяване на наземни и крайбрежни цели, вкл. самолетоносач. Става дума за подводен автономен дрон с мощна водородна бомба.

"Буревестник"

 Така се нарича първата в света ракета с ядрен двигател. Министерството на отбраната многократно е подчертавало, че "Буревестник" е неуязвим за всички съществуващи и новопроектирани системи за противоракетна отбрана. Започва етапът на подготовка за предстоящи изпитания.

"Пересвет"

Във видеото за лазерното оръдие "Пересвет" (по-малко от минута) МО показва автомобили Камаз, които транспортират комплекса в колона през залесена зона, и работата на екипажите. След това може да се види как операторите приготвят лазерното оръдие за използване.

На снимката: МиГ-31