Руската авиация е бомбардирала район на север от Палмира, където бойци на "Ислямска държава" са се прегрупирали, за да нападнат сирийския град, съобщи днес на пресконференция генерал от руската армия, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Загинали са 250 бойци и са били унищожени 15 пикапа с монтирани картечници, каза заместник-началникът на главното оперативно управление на генералния щаб на руските въоръжени сили Виктор Познихир.

През първите 48 часа, откакто влезе в сила, режимът на прекратяване на огъня в Сирия е бил нарушен 60 пъти, главно от въоръжената групировка "Ахрар аш Шам", каза той.

Генерал Виктор Познихир съобщи също, че общо 616 населени места са се присъединили към помиряването в Сирия.

За целта началникът на руския център за наблюдение на прекратяването на огъня ще разговаря днес в Йордания с американския си колега.

Лавров призова Кери САЩ да направят повече в подкрепа на примирието

Руският министър на външните работи Сергей Лавров призова американския държавен секретар Джон Кери страната му да направи повече в подкрепа на примирието в Сирия, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Руското външно министерство съобщи, че Лавров поискал от Кери в телефонен разговор САЩ да спазят обещанието, което са поели, да отделят опозиционните бойци "под патронажа на Вашингтон" от Джебхат Фатах аш Шам (бившия клон на Ал Каида в Сирия, който до скоро се наричаше Джебхат ан Нусра) и други групировки.

Двамата се спрели и на съвместната борба в Сирия срещу джихадистите от Джебхат Фатах аш Шам и "Ислямска държава".

Примирието се спазва

Американският държавен секретар Джон Кери и руският министър на външните работи се обединиха около мнението, че примирието в Сирия се спазва, и се договориха то да бъде удължено с 48 часа с цел осигуряване на по-голям хуманитарен достъп, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на говорителя на Държавния департамент на САЩ Марк Тонър.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека не е регистрирал нито едно убийство в страната вследствие на конфликта през първите две денонощия след влизането в сила на споразумението за прекратяване на огъня, предаде Ройтерс.