Швейцарската фармацевтична компания "Рош" представи резултати от трета фаза на клинични тестове на коктейл от антитела, който намалява риска от симптоматично протичане на Covid-19, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА.

От компанията с централа в Базел уточниха, че последните данни показват, че подкожното инжектиране на коктейл от касиривимаб и имдебимаб намалява с 81 на сто риска от симптоматично заболяване от Covid-19.

"Сред хората със симптоматични инфекции, лекуваните с касиривимаб и имдебимаб успяха по-бързо да се очистят от вируса и имаха доста по-кратка продължителност на симптомите", се посочва в изявление на компанията.

В групата на пациенти с безсимптомно протичане на инфекцията коктейлът от моноклонални антитела РЕГЕН-КОВ намалява риска от развитие на заболяване със симптоми с 31 на сто.

Изследванията са показали, че терапията съкращава почти наполовина (45 процента) времето, в които пациентите имат симптоми на Covid-19 и вирусният товар спада с около 90 на сто, което потенциално пречи на разпространението на болестта.

"Тези данни отварят път за употреба на РЕГЕН-КОВ преди пациентите да проявят симптоми, с доста по-удобно подкожно инжектиране", посочва в прессъобщението на компанията Катарин Бар, преподавател в болницата на университета на Пенсилвания, която е участвала в изпитанията.

Данните ще бъдат предоставени на регулаторните органи в Европа и САЩ, се посочва в изявлението. В САЩ коктейлът вече има разрешение за употреба при пациенти с леки до умерени симптоми на Covid-19.